Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patienter blir kunder i nytt vårdsystem

/
  • Anders Wennerberg och Lena Weinstock Svedh har tittat på hur ett fritt hälsoval ska se ut i Jämtlands län. I bakgrunden informationsstrateg Sara Nilsson. Foto: Håkan Luthman

Landstinget inför fritt hälsoval i primärvården från 1 januari nästa år samtidigt blir patienten kunden. För att bedriva sjukvård på ett affärsmässigt sätt utreder landstinget ett köp och säljsystem.

Annons

– Det kräver en annan administration, förmodligen mer, tror Anders Wennerberg som håller i projektet tillsammans med Lena Weinstock Svedh.

I februari bestämde riksdagen att ett vårdvalssystem ska införas i hela landet 2010. Det ökar patienternas valfrihet och underlättar för nya vårdgivare att etablera sig i primärvården med offentlig ersättning.

Nu har tjänstemännen arbetat fram en modell som kallas Hälsoval Jämtlands län.

I Jämtland har medborgarna länge kunnat välja hälsocentral, det är ingen nyhet i sig. Nyheten är att medborgarna har möjlighet att välja en hälsocentral i privat regi och att den fasta ersättningen från landstinget följer med.

I övriga landet kallar man detta för en ”vårdpeng” ett uttryck som inte ska användas i vårt län.

– Den fria etableringsrätten gör att varje patient är värd en summa som de tar med sig till den hälsocentral de vill tillhöra, säger Anders Wennerberg.

Det finns intressenter från privata vårdgivare som vill öppna en hälsocentral i vårt län. Uppfyller de bara de krav ländstinget kommer att ställa är det bara att dra igång.

– Landstinget kan alltså inte välja, det kan till och med bli så att landstingets egna hälsocentraler konkurreras ut, av nya privata.

Nu gäller det för varje hälsocentral att tänka på ett annat sätt för att få behålla sina kunder. Varje kund är alltså värd en påse pengar som ska räcka till hälsocentralens kostnader vad gäller hyra, löner och utrustning.

Äldre och barn är värda en högre summa eftersom de efterfrågar vård oftare än andra. Därför kan en hälsocentral komplettera sin verksamhet med exempelvis en geriatriker eller barnläkare för att tjäna mera pengar.

– En del hälsocentraler har inte kunnat ge plats för nya patienter och det är inte heller så många om har utnyttjat möjligheten att välja, säger Lena Weinstock Svedh. Nu ska valet av hälsocentral tillgodoses i större utsträckning, bland annat genom att varje hälsocentral får en ökad skyldighet att ta emot de som väljer dem.

Kunderna behöver inte välja aktivt om de inte vill. Det kommer att finnas ett icke-valsalternativ också där man placeras. Är det ok behöver man inte göra något alls.

Nu kommer inget att hända om det inte startar någon ny hälsocentral. Det är inte förrän den 1 januari som intressenter kan ansöka om att få starta en hälsocentral, därför kan det bli en start tidigast under våren alternativt sommaren 2010.

Avtalstiden kommer att vara fyra år.

För att göra privata och offentliga aktörer konkurrensneutrala utreds ett köp- och säljkoncept i första hand när det gäller röntgen och laboration.

– I dag är det gratis för primärvården men ska det vara lika för alla måste detta ske på ett affärsmässigt sätt, slår Anders Wennerberg fast.

Han tror att hela sjukhuset i framtiden kommer att bli en köp- och säljverksamhet.

Annons