Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överläkaren: Lars var riktigt illa ute

/
  • Lars Alvskog var riktigt illa ute när han kämpade mot svininfluensan under 41 dygn. Det intygar överläkare Lars Erik Olofsson på infektionskliniken

Lars Alvskog från Duved var riktigt illa ute där han kämpade med den så kallade svininfluensan i 41 dygn i respirator på Östersunds sjukhus.

– Men jag hade en positiv känsla att vi skulle kunna klara Lars, säger överläkare Lars Erik Olofsson på infektionskliniken.

Annons

Lars Alvskog är den i vårt län som varit allvarligast sjuk i svininfluensan, men nu tycks faran vara över.

– Nu är det tvärstopp, den sista veckan ramlade det in tio fall i landet och hos oss har vi inte haft något influensafall alls.

– I och med att så stor del av befolkningen är vaccinerade kan det hända att vi slipper den tredje vågen. Därmed upphör pandemin.

Det tillhör inte vanligheterna att någon tillbringar 41 dygn i respirator vid Östersunds sjukhus, men det förekommer förstås. Under influensaepidemin har det varit ett antal fall i Sverige, med långa respiratortider.

– Det är inte så sällan att det har förekommit bland dem som varit svårast sjuka som hamnat på IVA, säger Lars Erik Olofsson.

Han säger att människorna på IVA gjort en jätteinsats och arbetat väldigt bra när det gäller den här mannen.

– De är värda en eloge för detta och det vet jag att Lars och Brit tycker också.

Lars Erik Olofsson berättar eftersom Lars Alvskog upphävt sekretessen, annars hade han inte sagt ett ord.

– Sedan Lars kom in till sjukhuset, i början av november, gick har tidigt ner på IVA för att han sviktade respiratoriskt, säger han. Där har de jobbat tillsammans med infektionskliniken med Lars och det har gått väldigt bra och det vi är väldigt tacksamma för det.

Varför var det så svårt att ställa diagnosen att det var svininfluensa?

– Det första provet, som inte är hundraprocentigt, var negativt då, men vi tog om provet en gång till djupare ner i luftvägarna, alltså vi gjorde en bronkoskopi, och då var det positivt.

– Lars tillhör en riskgrupp eftersom han har en kronisk lymfatisk leukemi. Får han en infektion har han också har svårare att göra sig av med den på egen hand. En frisk människa, kan med sitt eget immunförsvar läka ut infektionen, men hos Lars blev den kvar en längre tid.

– Vi hade en misstanke då när prov efter prov var positivt att det skulle kunna finnas en resistens hos det här viruset mot medlet som heter Tamiflu, därför bytte vi läkemedel.

Det fanns tre behandlingsdoser av detta nya läkemedel, Relenza, på det centrala apoteket i Stockholm och Östersunds sjukhus tog två doser. De förlängde behandlingen för Lars Alvskog, så det blev 10 dagar sammanlagt.

– I samband med det eller tack vare det, det vet vi inte än eftersom vi inte kan resistentbestämma virus, då vände förloppet.

Vad jag förstod hade han även fått tre lunginflammationer medan han låg i respiratorn? Hur kritiskt var det?

– Det var väldigt kritiskt och upprepade komplikationer finns under en sådan här lång vårdtid förstås. Om det var exakt två eller tre vet jag inte, men det var upprepade lunginflammationer.

Trodde du någon gång att ni inte skulle klara honom?

– Farhågor finns alltid kring hur det ska gå, men jag hade en positiv känsla att vi skulle kunna klara Lars. Han var riktigt illa ute - det var han.

Nu är det rehabilitering på gång, hur lång tid tar det när musklerna har förtvinat så här?

– Det är väldigt individuellt, men Lars har en enorm vilja. Det första han sa till mig när han kunde börja prata igen var ”nu vill jag hem och träna”.

– Han har en enorm vilja att komma igång, därför tror jag att det kommer att gå ganska snabbt. Men det handlar om veckor eller månader.

– Han vill komma hem och träffa sina hundar.

Annons