Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överläkare: Cancerpatienterna borde kunna åka buss oftare

Landstinget skulle kunna spara pengar på onödiga taxiresor och kostnader för flyg och sjuktransportbil.

Patienterna skulle kunna åka Ambuss i större utsträckning om det inte vore så svårt att planera.

Annons

Det skriver överläkare Lennart Vestin vid medicinkliniken i Östersund till landstingsledningen. Han anser även att patienter som får cellgift inom dagvården på sjukhuset mycket väl skulle kunna åka buss, i varje fall till sjukhuset.

– Självklart ska patienten ha taxi om patienten är sjuk. De här patienterna är ofta i förvånansvärt god form. De kan åka buss åtminstone till dagvården. Förslagsvis kan de vid behov samåka i taxi hem, skriver han.

Lennart Vestin pekar på att det börja bli rutin att det ska göras Pet-undersökning på patienter med lymfom. (Alltså en scanning med hjälp av radioaktiva isotoper av den kroppsdel där man har cancer).

Det är en undersökning som görs vid universitetssjukhuset i Umeå.

– När jag skriver remiss ber jag om en tid omkring klockan 13.00 för att patienten ska kunna åka Ambuss på morgonen, skriver Lennart Vestin. Det går oftast inte att ordna undersökningen på denna tid.

Han beskriver hur patienten då i stället måste åka Ambuss dagen innan och bo på hotell, alternativt åka flyg eller taxi på morgonen.

– Görs undersökningen senare på eftermiddagen har patienten inte möjlighet att åka Ambuss tillbaka på kvällen utan måste sova över i Umeå.

Ibland ringer de från Umeå inför någon undersökning och vill att patienten kommer direkt för att de ska hinna ta en del rutinprover. Har Ambuss redan gått vill Umeå att patienten skickas med taxi.

Han skriver även att det finns ett generellt medgivande för taxi till och från dagvården på sjukhuset i samband med cellgiftsbehandling.

– Många av de patienterna är i mycket god form och skulle mycket väl kunna åka buss, åtminstone till dagvården. Hemresan kanske behöver göras med taxi, beroende på vilken behandling patienten får.

Lennart Vestin föreslår nu att landstinget kontaktar Umeå och avtalar att de får planerade undersökningar så att patienten kan åka Ambuss både morgon och kväll.

Han vill även att landstinget slår fast att resa med flyg eller taxi till Umeå bara får göras i nödsituation.

– Vi hamnar i dagligt arbete ofta i en slags valsituation och patienterna begär taxiresa. Det är svårt när vi ska förklara för patienten att det går lika bra att åka buss, skriver han vidare.

– Jag föreslår att sjukhuset ordnar ett övernattningsrum på sjukhusområdet som skulle kunna fungera som ett slags hotellrum. Detta för att underlätta för patienter som bor långt borta från sjukhuset.

– De kan då åka med sin egen bil till sjukhuset, sova på övernattningsrummet och nästa dag ta Ambuss till Umeå.

Han föreslår vidare att taxiresor till och från dagvård bara ska beviljas då behandling sker med kraftiga cytostatika (cellgift) som de vet förorsakar obehag för patienten.

Mer läsning

Annons