Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över tusen jämtar kan bli utförsäkrade

50 000 sjukskrivna i landet riskerar att bli utförsäkrade om ett och ett halvt år. Då blir de kommunernas ansvar.Tyngst kan det bli för tre kommuner i länet.

Annons
Det visar siffror som Försäkringskassan tagit fram tillsammans med Dagens samhälle.
Totalt handlar det om 1052 personer i vårt län och listan toppas av Ragunda, Bräcke och Krokom.
Dessa personer blir då ett ansvar för kommunernas socialtjänst om de inte hittar ett arbete som de klarar att sköta trots sin sjukdom.
 – I de nya reglerna i sjukförsäkringen begränsas sjukpenningen till ett år, säger Charlott Ax, områdeschef på försäkringskassan i Östersund. Sedan kan man ansöka om förlängd sjukpenning och det kan man få i högst 550 dagar, men då sänks ersättningsnivån till 75 procent av den sjukpenninggrundade inkomsten.
– Sedan är man utförsäkrad.
Charlott Ax tror att man har tittat på antalet sjukskrivna som man har i dag i systemet som faller ut i juli år 2010 om de finns kvar. Men hon menar att det är lång tid dit.
Hon tycker inte att det blir särskilt träffsäkra prognoser nu, folk kan bli friska och återgå i arbete och de kanske byter arbete på grund av funktionsnedsättning.
– Det är för tidigt att uttala sig kring detta, säger hon. Siffrorna ger en ögonblicksbild och vi i Jämtlands län har flest sjukskrivna i landet därför ser det ut så här.
Annons