Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersundsföretagen som går mot strömmen – och går bra

/
  • Eva Rörström är anställd av Samhall och jobbar med att packa de glasögonbågar som ska skickas ut för provning till kunder runt om i Sverige och Tyskland.Foto: Håkan Luthman
  • Favoptics bågar packas hos Samhall på Frösön och skickas sedan ut till kunderna som får prova vilka som passar bäst. Bågarna skickas därefter tillbaka till Favoptics för att slutligen levereras som färdiga glasögon.
  • Eva Larsson på Samhall putsar glasen på de bågar som skickas i retur för att de ska vara i fint skick när de sänds till nästa kund för provning.Foto: Håkan Luthman
  • Favoptics vd, Carl Erik Eriksson, och Samhalls distriktschef, Anette Sundström, är båda nöjda med samarbetet mellan företagen.

Den kärva ekonomin drabbar många Jämtländska företag men det finns de som går mot strömmen. Favoptic och Lindevalls industri är båda etablerade i Östersund går starkt mitt i den rådande finanskrisen.

Annons

Företaget Favoptics säljer glasögon via internet och har drygt 20 anställda i Östersund. Hos Samhall på Frösön arbetar mellan 15 och 18 personer med att packa bågar och skicka hem till människor som vill prova ut glasögon. Favoptics har ökat sin omsättning kraftigt under året och vd Carl Erik Eriksson tror att den ekonomiska krisen är en stor anledning till uppsvinget.

– Jag tror att de kärva ekonomiska tiderna spelar oss i händerna. När folk har mycket pengar så går man till optikern och köper sina glasögon som vanligt. Men nu när det är tuffare tider så söker folk andra vägar och eftersom det är billigare att handla över nätet så väljer man det alternativet i stället.

Även för Samhall på Frösön innebär Favoptics uppgång ett betydelsefullt lyft.

– Det här är väldigt viktiga jobb. Just den här typen av verksamhet passar oss eftersom det ingår många olika moment, allt från väldigt avancerade arbetsuppgifter till enklare. Det innebär också att alla som jobbar kan utvecklas i sitt arbete, säger Anette Sundström som är distriktschef för Samhall i Jämtland.

Ett annat företag som går riktigt bra just nu är Lindevalls industri.

– Vi har en rekordstor orderstock och det känns förstås extra bra att detta händer just nu när mycket annat är becksvart, säger Göran Wärdell som är vd på företaget.

Lindevalls industri är specialiserad på att tillverka bland annat väskor, fodral, kapell och tält. Produkterna används till exempel inom bilindustrin och som försvarsmateriel.

Förutom de order som företaget redan kammat hem så finns förfrågningar om ytterligare uppdrag och sammantaget bedömer Göran Wärdell att produktionen under nästan hela 2009 är säkrad.

Mer läsning

Annons