Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersundsbostäder ska bygga 500 nya lägenheter

/
  • I Marielund bygger Östersundsbostäder 64 nya bostäder på redan befintliga fastigheter. Efterfrågan på bostäder är stor i Östersund och därför satsas det på nybyggnation. ”Det är bostadsbrist men det är samtidigt tufft att bygga hyresrätter och få ekonomin att gå ihop. Därför vill vi satsa på attraktiva lägen som här i Marielund”, säger Bengt Rådman.  Foto: Lars-Eje Lyrefelt

Östersundsbostäder ska bygga 500 nya bostäder inom fem år. I Marielund byggs det just nu 64 nya bostäderpå redan befintliga fastigheter. Dessa lägenheter ska vara inflyttningsklara i februari 2010.

– Förutom ytterligare en våning blir det också hissar i varje huskropp, säger Östersundsbostäders vd Bengt Rådman.

Annons

Efterfrågan på bostäder är stor i Östersund och därför satsar Östersundsbostäder på nybyggnation.

– Det är bostadsbrist men det är samtidigt tufft att bygga hyresrätter och få ekonomin att gå ihop. Därför vill vi satsa på attraktiva lägen som här i Marielund, säger Bengt Rådman.

Men nya lägenheter blir också dyra för hyresgästerna. Den som bor i en lägenhet på 65 kvadratmeter får en månadshyra på 7 538 kronor.

– Det har i alla tider varit dyrt med nyproduktion, säger Bengt Rådman.

Att det i Marielund byggs nya lägenheter på redan befintliga fastigheter innebär vissa störningar för hyresgästerna.

– Det blir självklart stökigt för dem, säger Bengt Rådman.

I närheten av dessa lägenheter planeras ett höghus med 15 våningar. Satsningen väckte diskussioner hos grannar och har stött på motstånd hela vägen upp till regeringen. I vanliga fall är det tjänstemän som beviljar bygglov men inte i detta fall. Regeringen tyckte att bygget inverkade för mycket på stadsbilden.

– De ansåg därför att antagandet bör avgöras i kommunfullmäktige, säger Bengt Rådman.

Han hoppas att de beviljar bygglov under hösten. Därefter kan byggande snabbt påbörjas.

– Det ska bli spännande för det är ovanligt med hus på 15 våningar. Jag har själv varit upp och sett vilken häftig utsikt det skulle bli. Det är ett jättebra läge, säger Bengt Rådman.

Östersundsbostäder planerar dessutom att bygga 60 nya lägenheter i området Fjällmon i Torvalla, förhoppningsvis redan till hösten.

– Huvudskälet till det är att där redan finns en detaljplan. Det gäller bara att få ekonomin att hålla och kalkylen att gå ihop.

Under sommaren har de fått in anbud från flera byggföretag som ska utvärderas. Beslut tas vid ett styrelsemöte den 20 augusti. Om styrelsen säger ja kan byggstarten ske snabbt.

Östersundsbostäder är också intresserade av att bygga 50 lägenheter i Brittsbo vid Lugnvik.

– Vi räknar i så fall med att ha de lägenheterna färdiga till 2013, säger Bengt Rådman.

På redan befintliga fastigheter på Frösön planeras det precis som i Marielund att byggas nya lägenheter.

– Det krävs en ny byggplan först men vi hoppas kunna börja bygga där under 2010.

Östersundsbostäders största satsning blir vid Remonthagen. Där vill de bygga 200 lägenheter. Detaljplanen är nu ute på ett så kallat samråd där berörda parter har möjlighet att tycka till.

– Där har vi krav på oss att det ska bli något alldeles extra. Enligt kommunfullmäktige måste vi bygga miljövänligt och hållbart.

Östersundsbostäder spanar också in projekt som ligger nära deras egna bostadsområden.

– Det finns en pancentral insprängd i ett bostadsområde på Frösön som vi planerar att riva och bygga om, säger Bengt Rådman.

Annons