Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersund tar hjälp av kriminalexperter

Var det bulvaner som stod bakom bolagen som drev O'Learys och Pausrestaurangerna? Det anser Östersunds kommun som nu har beställt en handstilsundersökning hos Statens kriminaltekniska laboratorium för att få det bevisat.

Annons

I oktober i år beslutade socialnämnden att dra tillbaka alkoholtillstånden till ägarna som driver de tre restaurangerna O'Learys samt de två Pausrestaurangerna i Östersund.

Allt började med att ett inhyrt eventbolag i september misstänktes ha bjudit gymnasieungdomar på gratis sprit på O'Learys. Socialnämnden beslutade då att göra en tillsyn och valde i slutet av oktober att dra tillbaka restaurangernas alkohotillstånd.

Men det var inte misstanken om gratis sprit till ungdomar som var den bakomliggande orsaken till att tillståndet drogs tillbaka, enligt nämnden.

Bolagen hade dels stora leverantörsskulder när tillsynen gjordes och dels hade bolagen under en period en ofullständig styrelse.

Dessutom var det bulvaner som drev restaurangerna, hävdar nämnden; det vill säga att den som stod som ägare och hade tillståndet för krogen i själva verket inte var den som drev verksamheten.

För att få det bekräftat har socialnämnden i Östersund anlitat Statens kriminaltekniska laboratorium.

Socialnämnden säger i en skrivelse till länsrätten att nämnden avser att visa att det ”…finns handlingar som undertecknats av andra personer än NN i NN:s namn”. Socialnämnden har mottagit en bekräftelse från Statens kriminaltekniska laboratorium på en beställning av handstilsundersökning av namnteckningar på ett antal handlingar”.

I första hand handlar det om de ansökningar för serveringstillstånd där nämnden inte tror att bolagets ägare är just den som har skrivit under handlingarna.

Som LT tidigare berättat begärde dåvarande ägarna, efter beslutet om att dra tillbaka alkoholtillståndet, en så kallad inhibition hos länsrätten. Det innebär att krogarna får drivas vidare som vanligt tills rätten fattar definitivt beslut.

Och efter detta har också bolagen ombildats samt anmält nya ägare. Bolagens juridiska ombud påpekar i ett yttrande till länsrätten att rätten ”…i sitt kommande avgörande tydligt skiljer på frågorna om huruvida bulvanskap förelegat före respektive efter ägarbytet”.

Fast tjänstemännen inom socialförvaltningen anser inte att det är relevant att de nya bolagen har anmält nya ägare eftersom det är de tidigare ägarna och bolagen som har serveringstillstånden. ”Och tidigare ledamöters tidigare vandel och lämplighet är helt avgörande för om bolagen ska behålla serveringstillstånden”.

Annons