Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersund storsatsar på nya lägenheter i centrala stan

/
  • ”Det blir en kompletteringsbyggnad till den här gula kåken. Vi tar bort garagen och sätter dit ett hus istället är tanken”, säger Håkan Torén, vd på byggföretaget Toréns. Foto: Ulrika Andersson

Byggföretaget Toréns planerar att bygga ett tjugotal lägenheter i centrala Östersund. Ett nytt hus ska byggas vid hörnet av Köpmangatan och Brunnsgränd.

Annons

På tisdagen offentliggjorde kommunala Östersundsbostäder sina planer på att bygga 62 lägenheter vid brofästet på Frösön.

Men även den privata byggmarknaden har stora planer på att bygga på bostäder centralt.

Håkan Thorén, vd på byggföretaget Toréns, äger fastigheten Härberget 4 och 5 i hörnet Köpmangatan/Brunnsgränd och nu hoppas han att Östersunds kommun godkänner ett förslag på detaljplaneändring så att företaget kan bygga en ny fastighet – alldeles intill den anrika Härberget 4 som uppfördes redan på 1910-talet, före Rådhuset.

– Det blir en kompletteringsbyggnad till den här gula kåken. Vi tar bort garagen och sätter dit ett hus istället är tanken, säger Håkan Torén.

– Vi projekterar för att söka en förändring av detaljplanen där man utökar byggrätten

Förhoppningen är att vi ska kunna bygga ett bostadshus med hyresrätter motsvarande 1300 kvadratmeter, fortsätter han.

Det betyder att sammanlagt tjugo nya lägenheter tillkommer i centrala Östersund.

Garaget på fastigheten kommer således att rivas, men planen är att nya platser ska byggas under den nya hyresfastigheten.

Det är först i slutet av mars som plan- och byggkontoret kommer att säga sitt om satsningen, men det är nog inte helt omöjligt att kommunen säger ja.

– Jag har fått propåer om att en del av fastigheten skulle kunna inhysa gruppboende. Kommunen har svårt att hitta sådana i centrala staden då de flesta har byggts utanför stan.

Kommunen som hyresgäst – det känns ju rätt stabilt.

– Ja, det kan vara en bra grundplåt. Det är ingen nackdel i dessa finanskristider, säger Håkan Torén.

Mer läsning

Annons