Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersund ska spara 43 miljoner redan i år

/

Den ekonomiska krisen knackar hårt på Rådhusets dörr. På fredagen lämnade kommunledningen ett sparförslag och ett stopprogram för 2009 som de förtroendevalda ska ta ställning till. Kommunstyrelsen ska spara 11 miljoner, barn- och utbildning 9 miljoner och vård- och omsorg 10,5 miljoner kronor.

Annons

Den djupa lågkonjunkturen och finanskrisen tvingar Östersunds kommun att spara redan i år för att inte gå med underskott. Det handlar om drygt 43 miljoner totalt som ska sparas.

– Det är nödvändigt att införa besparingarna nu för att inte skjuta problemen framför oss säger Bengt Marsh, kommundirektör.

Stopprogrammet handlar om stop för bland annat inköp, investeringar, konferenser och fastighetsunderhåll. Stor restriktivitet ska råda vid representation. Programmet ska följas upp månadsvis.

– Efter fackliga förhandlingar på tisdag ska kommunchefen fatta beslut om stoppet som ska börja gälla omedelbart, säger Bert-Olof Åkerström, biträdande kommundirektör.

Stopprogrammets sparade pengar ligger med i det förslag om hur mycket varje nämnd och förvaltning ska spara under det här året.

– Det kommer inte att bli några personaleffekter 2009. Men det kommer att påverka olika utvecklingsprojekt, säger Bert- Olof Åkerstöm.

Barn- och utbildningsnämnden ska spara 9 miljoner kronor.

– Sedan tidigare är det beslutat att inte minska barngrupperna i förskolan som tidigare planerat, och det kommer att ge pengar redan i år, säger Bert-Olof Åkerström.

Kommunstyrelsen ska spara mest av alla, 11 miljoner kronor.

– Kommunstyrelsen har ett överskott sedan 2008, vi räknar med att kunna ta med oss det. I övrig kan det innebära att exempelvis skjuta på arbete med översiktsplaner och istället jobba med detaljplaner som vi får betalt för, säger Bert-Olof Åkerstöm.

Att minska ambitionen i olika utvecklingsprojekt är en annan möjlighet att spara.

– Till exempel projekt som studentstaden, Mittuniversitetet, infoområdet, att inte tillsätta vakanta tjänster, mindre volym vuxenstudier, säger Bert-Olof Åkerström.

Han tror dock inte att kommuninvånarna kommer att märka av årets sparande.

– Till exempel inom kultur- och fritid, där man till exempel kan minska konstinköpen, är ju inget som invånarna märker av. Och i och med att det blir färre elever i grundskolan framöver så är ju omorganisationen av det inte heller något som kommer märkas, det skulle ju ha gjorts även om det inte var lågkonjunktur, säger Bert-Olof Åkerstöm.

Sista mars ska förslaget förhandlas fackligt. Efter det tar kommundirektören beslut om stopprogrammet som ska börja gälla omedelbart. Nämnderna fattar beslut tredje april, kommunstyrelsen den sjunde, och 23 april tas det upp i kommunfullmäktige.

Annons