Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östbergsskolan tävlar med robotar

/
  • För andra året i rad är Östbergsskolan med och tävlar i First lego league som är en internationell tekniktävling för barn och ungdomar. Förra året kom Östbergsskolan på tredjeplats i regionfinalen. Filip Hejdenbeck, som går i sjätte klass, försöker få roboten att göra en viss uppgift på hinderbanan.
  • Roboten sätts ihop från en byggsats och alla tävlande lagen får samma material.
  • Tävlingen ingår i elevens val som eleverna frivilligt kan välja att delta i. Klara-Maria tycker att tävlingen är utvecklande.– Det har varit roligt att bygga roboten, men också att träffa nya personer från de andra klasserna, säger hon.– Det är roligt eftersom det är ett friare ämne, säger Felix Andersson.

Just nu är 15 elever, från årskurs sex till nio, i full gång med att lösa uppgifter i en internationell tekniktävling. Om åtta veckor är det dags för regionfinalen i Härnösand.

Annons

I lördags fick eleverna reda på årets tema som handlar om människokroppen. Tävlingen är uppdelad i fyra moment där eleverna ska:

• bygga och programmera en robot som ska på tid klara av att lösa olika uppgifter på en hinderbana.

• genomföra en teoretisk forskningsuppgift.

• marknadsföra sitt projekt.

• skaffa en sponsor till laget

På forskningsuppgiften har eleverna själva valt att fördjupa sig på ögat.

– Vi vill hjälpa de som skadat ögat så att de kan se igen, säger Klara-Maria Göransson, som går i sjätte klass.

– tanken är att eleverna ska vara kreativa och knasiga och komma på egna lösningar, säger Claes Hoglert, lärare på Östbergsskolan som har hand om tävlingen tillsammans med kollegan Magnus Myrenhammar.

Förutom robotprogrammering ska eleverna söka företagssponsorer. På tävlingsdagen kommer eleverna att inför en jury presentera sin forskning och göra en tekniskpresentation.

– Eleverna har ett härligt engagemang och de tänker mer logiskt än vad vi gör när det kommer till programmering, säger Claes Hoglert.

Den 13 november är regionfinalen i Härnösand.

Annons