Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OS 2018 till Pyeongchang – öppnar möjlighet för Östersund

/

Sydkoreanska Pyeongchang vann överlägset när IOK-kongressen röstade om var vinter-OS 2018 ska arrangeras.

Resultatet innebär att sannolikheten för att Sverige ska lämna in en ansökan om att få arrangera OS 2022 ökar.

Annons

Vid omröstningen i sydafrikanska Durban i går eftermiddag vann Pyeongchang redan efter första rundan då sydkoreanerna fick egen majoritet med 63 av de totalt 95 rösterna. Konkurrenterna München och Annecy fick 25 respektive 7 röster.

Pyeongchang har tidigare sökt OS både 2010 och 2014, men då misslyckats. Ännu ett bakslag hade inneburit att spelen 2018 gått till Europa.

Ännu ett OS på vår kontinent efter Sotji 2014 skulle ha gjort det svårt för en eventuell svensk OS-ansökan redan till 2022.

Att det nu blev Pyeongchang som fick spelen betyder dock inte med automatik att det blir en svensk ansökan.

– Frågan om att söka OS 2022 är inte akut på något sätt. Beslutet om 2018 är bara ytterligare en pusselbit i underlaget, men vi är inte klara med en ansökan bara för att Sydkorea skulle få OS, har SOK:s ordförande Stefan Lindeberg sagt till TT tidigare under veckan.

Skulle en svensk ansökan lämnas in är dock Östersund och Åre, eventuellt i kombination med någon eller några städer längs Norrlandskusten, det givna alternativet.

För att Östersund och Åre än en gång ska få kampanja för att få arrangera ett vinter-OS (tidigare försök gjordes inför OS 1994, 1998 och 2002) måste dock SOK och den svenska regeringen först vara överens om en kandidatur.

Annons