Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro på värmestugan över sparförslag

/
  • – Värmestugan är min fasta punkt i livet, säger besökaren Lasse. Personalen försöker lugna oroliga missbrukare och förklarar att inget är beslutat ännu. ”Öppettiderna har precis blivit bättre och vi har börjat ta emot fler unga vuxna. Det vore märkligt att spara in på en så viktig verksamhet”, säger behandlingspedagogerna Janne Kronqvist och Bitte From.

Nedläggning av värmestugan för missbrukare är ett av de sparförslag socialförvaltningen i Östersund tagit fram. Ett förslag som möts av stor oro på värmestugan.
– Om det här läggs ner försvinner min fasta punkt i livet, säger Lasse, en av de missbrukare som besöker värmestugan regelbundet.

Annons

Stämningen är upprörd när LT besöker värmestugan.
Personal och besökare har just läst i tidningen om sparförslaget som kan innebära stängning av verksamheten. En miljon kronor beräknar socialförvaltningen att man skulle kunna spara genom att lägga ner, men på värmestugan tror man att det istället riskerar att bli ökade kostnader för kommunen när hemlösa missbrukare inte längre har värmestugan att gå till.
– Folket som kommer hit skulle kosta samhället så mycket mer om vi inte fanns. Vi har sett flera exempel på utslagna människor som fått ordning på sitt liv efter en tid hos oss, berättar behandlingspedagog Janne Kronqvist.
– Jag tänker till exempel på en kille som brukade komma hit varje dag. Nu nio månader senare håller hans tillvaro på att bli bättre och han har just fått egen lägenhet.
Jannes kollega Bitte From tycker att det är märkligt att socialförvaltningen ens tänkt tanken att lägga ner värmestugan. – I Östersunds kommun finns det tiotals miljoner till att bygga om Stortorget samtidigt som man lägger fram förslag om att spara på de svagaste i vårt samhälle, jag tycker det är märkligt, säger hon.
Värmestugan öppnade i januari i fjol och nu börjar personalen få snurr på verksamheten. De två anställda tar emot runt 25 besökare dagligen. På värmestugan finns möjlighet för hemlösa och missbrukare att duscha, tvätta kläder och fika. Det har varit påfallande lugnt under det gångna året, inga incidenter eller polisingripanden.
– Besökarna är rädda om huset så det har gått bra att hålla det fräscht.  Den här platsen  hjälper människor att få struktur i sin vardag, det finns en oerhörd kraft i det, säger Janne Kronqvist.
Samarbete med flera frivilligorganisationer har nu också gjort det möjligt att hålla kvällsöppet tre gånger i veckan och man diskuterar möjligheten att börja ha lördagsöppet.
–Lördagsöppet skulle betyda mycket, det skulle bli ett annat lugn på stan, säger Janne Kronqvist.
Han tar emot telefonsamtal från oroliga missbrukare under LT:s besök:– De ringer mig nu och frågar om vi håller på att slå igen. Det jag försöker förklara är att det här bara är ett förslag än så länge och att det kan hända att politikerna ändå väljer att behålla verksamheten.

Annons