Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omstart för stans pantbank

/
  • Håkan Reinklou berättar att åttio procent av alla föremål som lämnas in till pantbanken är guld. – I övrigt kan det vara vad som helst: silver, samiska föremål, konst och motorsågar, säger han.

Verksamheten har varit i gång i över 100 år. Nu har Östersunds enda pantbank fått nya ägare.

– Jag är helt övertygad om att det också finns en god framtid för pantbanken, säger Håkan Reinklou.

Annons

Sedan den första maj i år har pantbanken på Färjemansleden nya ägare.

Verksamheten som Håkan Reinklou och Thomas Björklund har tagit över är en av Östersunds äldsta med anor från 1907.

Att förestå just pantbanken är något Håkan länge sneglat efter.

– Dels ville jag varva ner i yrkeslivet och göra något annorlunda. Dessutom är jag en samlare och tycker att såna här saker är kul, säger Håkan.

I stort sett handlar verksamheten på pantbanken om tre saker; att låna ut pengar, att köpa och sälja föremål.

– Och när det handlar om att köpa får man sätta hartassar kring det ordet. Att köpa gör vi bara när föremål inte sålts på de auktioner som hålls efter att ett lån har gått ut och kunden valt att inte hämta ut det som lämnats in, säger Håkan Reinklou.

Själva belåningsprocessen är en tämligen rak och okomplicerad historia. Kunden tar med ett föremål som ska lämnas i pant, därefter sätter pantbanken ett pris som kunden får låna på produkten beroende på vad det är som lämnas in och dess kvalitet.

Lånet läggs då upp på fyra månader och närsomhelst under den tiden kan kunden välja att lösa lånet. Då betalar man tillbaka pengarna plus räntan och får tillbaka sitt föremål.

Om kunden inte löst sitt lån inom sex månader går det som lämnats in som pant vidare till auktion. Säljs föremålet då till ett pris över pantbeloppet går överskottet tillbaka till kunden, blir det underskott står pantbanken för det.

– Man kan aldrig kan bli skyldig oss pengar i efterhand. Efter en auktion är man som kund skuldfri och lånet är ett avslutat kapitel, säger Håkan Reinklou och passar på att slå sönder myten om pantbanken som en gammalmodig och något ljusskygg institution.

– Vad folk sällan vet är att man måste ha tillstånd från Länsstyrelsen och godkännas för att bedriva bankverksamhet när man har en pantbank. Som kund är man skyddad av mängder av regler och paragrafer och bjuds på betydligt tryggare villkor än om man skulle ta exempelvis ett SMS-lån.

Hur ser den typiska pantbankskunden ut?

– Det enda jag kan säga är att snittkunden lånar 2 200 kronor. Våra kunder finns i alla socialklasser och de lånar på allt från hundra till hundratusen kronor, säger Håkan.

I ekonomiska kristider torde möjligheterna för Sveriges pantbanker vara goda. Håkan Reinklou tror att framtiden är ljus också för Östersunds dito.

– Jag är helt övertygad om att det finns en god framtid för pantbanken som verksamhet. Många tycker att det är pinsamt att gå hit, men den stämpeln arbetar vi för att få bort. Det är inte det minsta skämmigt att låna hos oss, slår han fast.

Annons