Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om nio månader ska arenan vara klar

/
  • Byggprojektledaren Bosse Jonsson hade med sig sportlovslediga barnbarnet Emma på jobbet med arenan på måndagen, här på det som ska bli en hockeyrink så småningom.
  • Gymnastikhallen är imponerande 1 840 kvadratmeter stor med tio meter i takhöjd, till vänster hoppgroparna.
  • Byggprojektledaren Bosse Jonsson hade med sig sportlovslediga barnbarnet Emma på jobbet med arenan på måndagen, här på det som ska bli en hockeyrink så småningom.
  • Gångarna under foajén leder bland annat till gymnastiksalen.
  • Isrinken i A-hallen är färdig att gjutas in i betong nästa vecka. Läktarna sväljer knappt 2 000 åskådare, till vänster blivande ståplatsläktare.
  • Rinken i den mindre B-hallen är än så länge bara en grusplan.
  • Projektledaren Bertil Åsén på Östersunds kommun.

Bygget av Östersund Arena har kommit halvvägs ekonomiskt. Ungefär hälften av totalt 260 miljoner kronor är förbrukade, och det återstår nu drygt nio månader tills arenan står färdig för invigning.

Annons

– Både tidsplanen och budgeten håller och vi har inte haft några problem hittills, säger projektledaren Bertil Åsén på Östersunds kommun. Han är full av tillförsikt och är säker på att allt ska stå klart till invigningen i december.

Östersunds kommun och Peab bygger nya arenan enligt en så kallad partneringmodell.

– Det innebär i praktiken att vi har full insyn i Peabs ekonomiredovisning och möjlighet att påverka under resans gång, säger Bertil Åsen.

– Det finns en betalningsplan upprättad efter hur bygget fortskrider, och jag har fullt förtroende för hur det sköts.

Själva bygget har också hunnit ungefär halvvägs, och här är det full fart när kommunens byggprojektledare Bosse Jonsson visar runt. Han har varit med ända sedan markarbetena började hösten 2011.

Innanför huvudentrén ligger den stora foajén, där man har god överblick över A-hallen på bottenplanet. Rinken är täckt av kylslangar och armering, färdig att gjutas in med betong.

– Längst ner mot marken, under isoleringen, ligger faktiskt värmeslangar för att undvika permafrost, säger han.

– Läktarna tar drygt 2 000 åskådare, och när vi lägger dukar på isen så får vi plats med cirka 3 000 i publiken. Det är förberett för en scen, så att vi klarar hyfsat stora evenemang, säger Bosse Jonsson.

På andra sidan foajén ligger den 1 840 kvadratmeter stora gymnastikhallen med hoppgropar, där bottnarna är höj- och sänkbara. Takhöjden är tio meter.

– Det här blir Skandinaviens bästa gymnastikhall, det är bara Island som har två bättre, påpekar Bosse Jonsson.

Norrut i vinkel ligger den mindre B-hallen med fullstor isrink, och med plats för 200 åskådare. Än så länge är det bara en grusplan med markisolering under. Utanför arenabyggnaden ska det också bli en konstfrusen bandyrink med belysning från Odenvallen.

Det måste gå åt massor av energi i en så här stor anläggning?

– Energisparande och miljötänk har genomsyrat det här bygget ända från planering och projektering, säger Bosse Jonsson.

– Med ventilationen är det ett nytänk i och med att vi ventilerar tilluften under läktarna där det behövs men inte ute på planen, så där håller sig kylan konstant. Det innebär mindre luftrörelser innanför rinken, vilket gör att det går åt mindre energi för att tillverka is.

– Energibehovet tryggas till största delen genom värmeåtervinning från kylmaskinerna. Nästan all värme i lokalerna och uppvärmningen av varmvattnet i duscharna är återvunnen från kylmaskinerna. De går oberoende av utomhustemperaturen, men vid stark kyla måste vi komplettera med fjärrvärme.

Annons