Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika syn på hur Reaxcer ska styras tvingar fram ännu ett vd-byte

Efter tredje vd-bytet på transportföretaget Reaxcer sedan starten 2006 ifrågasätts från en del håll styrelsen och vilken kurs företegat ska ha framöver.

Annons

Nu i veckan slutade Michael Schahine som företagets andra vd. Rekrytering av en tredje vd har inletts. Styrelseordföranden i Reaxcer, Bengt Olsson, säger så här om vad det är för person företaget söker:

– Vi behöver en generalist som greppar över alla affärsområden och är orienterad på marknaden. Baskunskapen är ekonomi. Vi har kompetenta affärsområdeschefer och behöver en generalist som kan matcha dom.

En generalist är det en person som ska väga ihop de viljor som finns i företaget?

– Den personen ska sammanjämka och förstå de olika affärsområdena och matcha affärsområdescheferna samt ha marknadserfarenhet, säger Bengt Olsson.

Anställda i företaget som LT varit i kontakt med ifrågasätter styrelsens skäl till varför vd Michael Schahine fick sluta. , hävdar en anställd som ifrågasätter styrelsens kompetens.

I väntan på ny vd håller Stig Holm ställningarna som tillförordnad vd. Han vill inte kommentera uppgifter om att vd och styrelsen i Reaxcer inte dragit jämnt.

Från din position som tidigare ansvarig för dotterbolag har du upplevt att det varit olika viljor om hur företaget ska utvecklas?

– Det är en väldigt komplicerad verksamhet med 240 delägare där många tycker och vill ha sin vilja fram. Rätt var det är så skiljer det i uppfattning med tjänstemän som jobbar operativt också finns det en styrelse så det kan uppstå sådana situationer, säger Stig Holm.

Frågan om vilka utmaningar som väntar Reaxcers tredje vd besvaras så här av styrelseordföranden Bengt Olsson:

– Utmaningarna består hela tiden i att ha rationell drift och hålla kostnaderna. Lönsamheten i åkeribranschen är tänjd vilket innebär att vi ständigt måste rationalisera så långt det överhuvudtaget går. Fokus ligger också oerhört mycket på marknad i den här konjunkturnedgången och där tycker jag vi kommit långt.

Vill du kommentera vad styrelsen och förra vd Michael Schahine inte var överens om. Jag antar att det är framtidsfrågor?

– Om man säger så här. Vi har haft olika uppfattningar om efter vilka riktlinjer bolaget ska drivas. Då är det naturligt att man går skilda vägar. Och det har vi gjort i bästa samförstånd, hävdar Bengt Olsson.

Uppgifter finns om att styrelsen inte vill driva företaget på samma moderna sätt som vd:n, hur ser du på det?

– Enligt styrelsens uppfattning stämmer detta definitivt inte. Om man inte är med i tiden och marknaden och tittar framåt på hur verksamheten ska drivas dör man ganska snabbt. Och efter samgåendet har vi haft en positiv utveckling, säger Bengt Olsson.

Det är 240 åkerier i företaget. Är det många olika viljor eller är man någorlunda överens om huvuddragen?

– Huvuddragen är man överens om. Det finns alltid diskussioner på detaljnivå men detta är inga stora diskussionsfrågor, enligt Bengt Olsson.

Mer läsning

Annons