Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ohälsotalet fortsätter att sjunka

Länets ohälsotal fortsätter att sjunka. Nu ligger det på 44,8 dagar vilket är en minskning med tre dagar jämfört med i fjol. Ohälsotalet kan komma att sjunka ytterligare när antalet möjliga sjukskrivningsdagar begränsas.

Annons

Under de senaste åren har trenden i Sverige varit att ohälsotalet har sjunkit och så har det även sett ut i Jämtland. Ohälsotalet är Försäkringskassans mått på frånvarodagar som ersätts från sjukförsäkringen under ett år.

Från den första juli i år begränsas antalet möjliga sjukskrivningsdagar, vilket kan påverka ohälsotalet.

Redan efter årsskiftet kommer sexmånadersgränsen att uppnås för sjukskrivna som bedöms kunna ta ett annat jobb på arbetsmarknaden och de förlorar då sin sjukpenning.

De som första juli hade varit sjukskrivna i ett år får ersättning från Försäkringskassan i högst ytterligare 550 dagar.

Enligt Försäkringskassan innebär det att drygt 50 000 personer i Sverige riskerar utförsäkring. Om alla de blir utförsäkrade kommer även ohälsotalet att sjunka. Det behöver inte innebära att befolkningen blir friskare utan bara att de inte längre kan få sjukpenning. Risken finns att människor i stället måste söka sig till socialtjänsten.

Stefan Konradsson, v, ordförande i socialnämnden i Östersund tror att social- bidragen kommer att öka under nästa år.

– Vi befarar en ökning redan efter årsskiftet när det finns de som blir utan sjukpenning. Det innebär att nya kategorier människor kan behöva söka socialbidrag, säger han.

Trots att både sjukpenningdagarna i länet och nybeviljade sjuk- och aktivitetsersättningar har minskat i jämförelse med i fjol har ändå Jämtland landets högsta ohälsotal med 44,8 dagar. Sammanlagt har länsborna minskat antalet ersatta sjukdagar med 20 procent. Ändå toppar Jämtland listan med 44, 8 dagar följt av Norrbotten med 42,7 dagar och Gävleborg med 42,4 dagar.

Mer läsning

Annons