Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Odenslundsskolan jobbar mot trenden

/
  • Margareth Hedström berättar att både barn och lärare på Odenslundsskolan är inriktade på att involvera mycket fysisk aktivitet under skoldagarna. Foto: Ulrika Andersson
  • Tobias Tägström tycker att det är bra att Odenslundsskolan involverar mycket fysisk aktivitet i skolvardagen.

Många av skolorna i Östersunds kommun jobbar för att motverka trenden där barn allt oftare ägnar sig åt stillasittande aktiviteter. Odenslundsskolan är ett exempel.

Annons

– Man hör ju ofta att barn blir alltmer stillasittande och då är det bland annat skolans uppgift att försöka få barnen att röra sig mer, åtminstone på skoltid, säger Margareth Hedström som är lärare på Odenslundsskolan.

Hon berättar att både barn och lärare på skolan är väldigt inriktade på att involvera olika typer av fysisk aktivitet under skoldagen.

– Vi försöker att gå och röra på oss så mycket som möjligt. I dag har vi haft en temadag i matematik och då har vi valt att lägga en del av dagen utomhus där det finns mer utrymme att röra på sig.

Barnen har också själva kommit med förslag på extra fysisk aktivitet under skoldagen. Någon klass har till exempel bett om att få ta en promenad på måndag förmiddag eftersom många brukar känna sig trötta just då.

Sedan blir det mycket extra rörelse i och med att Odenslundsskolan inte har egen gymnastiksal, hemkunskap och slöjdlokal.

– De får gå till och från Parkskolan för att ha gymnastik och hemkunskap. Sedan får de gå till Fagervallsskolan för att ha slöjd, säger Margareth Hedström.

Självklart blir det promenad även på studiedagar och andra aktiviteter när klasserna måste ta sig från skolan till något speciellt ställe.

Mer läsning

Annons