Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

– Oacceptabelt, säger JO om lång handläggningstid för brott mot barn

Justitieombudsmannen, JO, riktar stark kritik mot länets polismyndighet, en åklagare samt hovrätten för lång handläggningstid i ett ärende som rör misshandel av ett barn under 18 år. Det tog mer än tre år innan målet prövades i hovrätten.

Annons

Det dröjde mer än tre år från det att misshandeln anmäldes av socialtjänsten tills att målet prövades i hovrätten. En så lång handläggningstid är oacceptabel, anser JO.

En anmälan om misshandel av barn, från socialtjänsten till polisen, lämnades i början av maj 2005.

Åklagaren beslutade då att inleda en förundersökning, barnets far var misstänkt. I november 2006 beslutade åklagaren att väcka åtal.

Åtalet omfattade också ytterligare en anmälan om misshandel av en vuxen person.

Ett halvår senare meddelade tingsrätten sin dom. Domen överklagades sedan till hovrätten som tog upp ärendet för prövning ett år senare, i mitten av juni 2008.

Både åklagarmyndigheten och polismyndigheten har i sina yttranden svarat att det varit ett komplext ärende som krävde förhör med många personer, och använt det som en förklaring till den långa handläggningstiden.

Men JO anser att de personer som hörts har varit lättidentifierade och inte svåra att få tag på, och att det inte varit skäl nog för fördröjningen. JO anser att det borde ha fattats beslut om åtal redan 10 augusti 2005.

Polis och åklagare har i sina yttranden också angett att ett av skälen till att det dragit ut på tiden var att den andra anmälan om misshandel som kom in.

Men JO anser inte heller att det är en godtagbar förklaring den utdragna handläggningstiden. När den anmälan kom borde förundersökningen angående misshandel mot barn redan ha varit avslutad, menar JO.

Åklagaren och åklagarkammaren har redogjort för att de vid tiden då ärendet var aktuellt haft väldigt hög arbetsbelastning. Men JO tycker inte heller att det är en acceptabel orsak och kritiserar även åklagaren för att denne inte redogjort för tidsproblemen med sin chef.

I rättegångsbalken står det att en förundersökning som gäller en anmälan där målsäganden inte har fyllt 18 ska bedrivas särskilt skyndsamt. Åtal ska vara väckt inom tre månader efter att det funnits någon skäligen misstäkt för brott, om det inte är särskilda omständigheter. Men domstolars handläggning av sådan ärenden berörs inte av något lagstadgat skyndsamhetskrav. JO anser att det är en brist och har skickat vidare sitt beslut till justitiedepartementet.

Mer läsning

Annons