Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt förslag kan rädda Maths O som företagare

Maths O Sundqvist och Carnegie lanserar tillsammans en ny lösning som innebär att han kan fortsätta som företagare i sitt koncernbolag Skrindan.Men fastigheter för omkring 10 miljarder i Skrindan ska i fortsättningen ägas av Carnegie.

Annons

– Hela Skrindan åker in i gamla Carnegie med den här föreslagna lösningen, säger Rolf Åbjörnsson, styrelseordförande i Carnegie & Co.

Vilken roll får Maths O Sundqvist i Skrindan framöver?

– Tanken är att hela fastighetsbeståndet ska in i gamla Carnegie och han blir en större aktieägare där. Genom att vara en stor ägare så kommer han att engageras i själva företagandet.

– Idén är att utnyttja entreprenören Maths O Sundqvist och inte slänga honom på sophögen. Han är en positiv kraft och det här är bättre än om det hamnar hos Riksgälden och folk som inte har någon känsla för detta, säger Rolf Åbjörnsson till LT.

Förslaget läggs nu fram till statliga Riksgälden som ett sätt att lösa tvisterna om Sundqvists privata skuld till Carnegie Investment Bank.

Om Riksgälden accepterar förslaget blir Carnegie & Co ägare till aktierna i det pantsatta bolaget Skrindan.

– Maths har en deadline den 17 mars. Då ryker hans panter så det är akut att få besked från Riksgälden i den här frågan, enligt Rolf Åbjörnsson.

Som LT tidigare skrivit har en auktion utlysts på Sundqvists företag till den 17 mars, med anledning av de panter som finns i Skrindan på grund av Sundqvists stora personliga låneskuld till Carnegie.

– Finansiellt bygger det här på att Riksgälden inte ska ha mer än dom lånat ut när man tog över Carnegie i väntan på nya ägare. Finns det en uppsida ska den tillkomma oss som egentligen äger panterna i Sundqvists bolag, säger Rolf Åbjörnsson.

Hur Maths O:s krafter ska tas tillvara framöver i de olika bolag som ingår i Skrindan är det inte färdigresonerat om än, enligt Åbjörnsson.

Godkänns upplägget blir Carnegie & Co ägare till fastigheter med en tillgångsmassa i storleken 10 miljarder och med ett resultat, som för innevarande år beräknas till 400 mkr före skatt.

– Genom detta kommer alla juridiska och ekonomiska tvister att kunna klaras ut. Riksgälden – och därmed skattebetalarna – har kunnat hållas skadelös samtidigt som aktieägarna i Carnegie & Co blir ägare till ett intressant fastighetsbolag, framgår det av ett gemensamt pressmeddelande i går.

Enligt Maths O Sundqvist ligger förslaget i linje med vad han tänkt sig för egen del.

– Den föreslagna lösningen innebär att jag får den möjlighet att göra rätt för mig, som jag hela tiden efterlyst, konstaterar Maths O Sundqvist.

– Lösningen innebär också att jag kan fortsätta som företagare vilket naturligtvis känns mycket bra. Min förhoppning är nu att sunt förnuft ska få råda och även Riksgälden accepterar denna lösning. Därmed kan alla rikta blicken framåt igen, säger Maths O i pressmeddelandet.

Det värde i Skrindan, som föreligger utöver Sundqvists stora låneskuld till banken Carnegie, kommer Maths O att erhålla ersättning för i form av aktier i Carnegie & Co.

Enligt vad Carnegie uppgav förra veckan är skulderna i Skrindan mellan 8–9 miljarder när man tittar på alla bolag som ligger under Skrindan.

Banken hävdar också att Maths O Sundqvists personliga skuld till Carnegie är en miljard. Själv hävdar han att den är klart mindre.

Accepterar statliga Riksgälden den föreslagna lösningen är Rolf Åbjörnsson tanke att man ska träffa en överenskommelse med Maths O Sundqvist om storleken på hans personliga skuld till banken Carnegie.

– Jag tror det är lättare för oss att hantera det på kommersiella villkor i Carnegie än att staten är inne och håller på med frågan om skulden, säger Rolf Åbjörnsson till LT.

Han konstaterar att Sundqvists entreprenörskap och lokala närvaro i Skrindans företag har haft självklar betydelse i tillkomsten av uppgörelsen.

– Maths O Sundqvist har visat att han är en duktig entreprenör och företagare. Sedan har han tagit lite för stora risker men det finns andra duktiga personer som gjort det och som kommit igen, säger Rolf Åbjörnsson.

Annons