Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt förbund tar över länsstyrelseuppgifter

Länets kommuner och landsting är på väg att ta över en viktig del av länsstyrelsens arbete. Bildandet av ett helt nytt regionförbund har precis inletts.

Annons

I går antog kommunstyrelsen i Östersund ett tjänstemannaförslag där politikerna ställer sig positiva till att bilda ett helt nytt samarbetsorgan som ska heta Regionförbundet Jämtlands län. Tanken är att alla kommuner i länet, tillsammans med landstinget, ska gå ihop och samarbeta om en rad olika frågor.

Om Regionförbundet Jämtlands län bildas så kommer det att ta över de samarbeten som i dag organiseras inom Kommunförbundet Jämtlands län. Det nya förbundet ska också ta över en stor del av landstingets arbete med landsbygdsutveckling och utbildning.

Men den kanske viktigaste förändringen med bildandet av Regionförbundet Jämtlands län är övertagandet av viktiga uppgifter från länsstyrelsen. Myndigheten har i dag ansvar för regional utveckling och tillväxt i länet. Det innebär bland annat att länsstyrelsen beslutar om stora summor statliga medel och hur de ska fördelas i länet.

– Ett exempel på detta är turistnäringen som det lagts mycket pengar på, säger Jan Molde som är chef för utveckling och samverkan på länsstyrelsen.

Länsstyrelsen har även stort inflytande och förfogar över pengar som satsas på länets vägnät. En uppgift som också kommer att hamna under det nya förbundet om det bildas.

– Det handlar om stora frågor som genomsyrar länsstyrelsens verksamhet. Om ett sådant här samarbetsorgan bildas så kommer många beslut att flyttas till den politiska arenan men om det blir någon skillnad i praktiken vet jag inte, säger Jan Molde.

För att det nya regionförbundet ska bli verklighet så måste fullmäktigepolitikerna i samtliga kommuner samt i landstingsfullmäktige säga ja förslaget. Tidigare har planerna på ett länsövergripande samarbete i den här formen stupat på att någon av parterna inte velat vara med och bilda ett förbund.

Annons