Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nye chefen vill ha ett modernare Gaaltije

/
  • ”Gaaltije har många utvecklingsområden att ta tag i”, säger Jerker Bexelius som är ny verksamhetschef på det sydsamiska centrat  i Östersund.Foto: Henrik Flygare

Med en ny verksamhetschef på plats står sydsamiska centrat Gaaltije i Östersund inför en nystart.

– Gaaltije måste bli mer synligt genom att visa att vi vill vara med och diskutera olika frågor, säger Jerker Bexelius som är ny verksamhetschef efter Ingwar Åhrén.

Annons

Många samiska frågor kanaliseras genom Gaaltije, konstaterar han, men utan att man deltar i debatten själva.

Enligt Jerker Bexelius består ett viktigt spår av att komma in tidigare i diskussioner där samiska intressen finns med i bilden. Man behöver bli mer aktiva innan planer läggs fram som färdiga förslag från myndigheterna.

– Det är många utvecklingsspår som är omöjliga att stoppa nu. Det är viktigt att vi blir entreprenörer och kan styra utifrån rennäringens förhållanden, säger han.

Jerker Bexelius är civilekonom och har senast jobbat med management och utvecklingsfrågor inom Sweco. Han har samiska släktband till Tossåsen och Mittådalen några generationer bakåt.

Han vill att Gaaltije ska bli lite modernare.

– Inom rennäringen blir förutsättningarna allt tuffare och vi behöver visa de som vågar ta steget mot andra banor.

I år är det tioårsjubileum och den 3-4 december blir det öppet hus. Där hoppas Jerker kunna visa exempel även från andra sidor av den samiska kulturen.

– Det blir konstutställning och lokala slöjdare men jag hoppas få hit intressanta personer inom näringslivet som har en bakgrund i samisk kultur och som lyckats i andra sammanhang än inom slöjd och rennäring.

Verksamheten är inrymd i det gamla tullhuset vid Strandvägen. De tre ben som Gaaltije ska stå på utgörs av grunduppdraget att öka kännedomen om den sydsamiska kulturen, samt att driva butiken och jobba med projekt.

Bristen på stabil grundfinansieringen har varit en återkommande källa till osäkerhet.

– Nu har vi tre ganska stora projekt som löper över tre år och det innebär en ganska stabil situation för de sex anställda, säger Jerker Bexelius.

Största projektet går ut på att etablera en samisk turistdestination i länet, ett annat handlar om att skapa jakt- och fisketurism i Frostviken. Tredje projektet ”I det samiska rummet” har som mål att utifrån skiftligt material, kulturminnen och kunskap dokumentera sydsamisk kultur.

Mer läsning

Annons