Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya Stortorget slipper matos

/

Matlagning kommer inte att tillåtas på ”platåerna” på Stortorget i Östersund. Frågan är hur många restauranger i stan som kommer att ha möjlighet att bedriva servering på torget då maten måste tillagas i anslutning till platåerna.

Annons

Nästa vecka invigs det nya Stortorget i Östersund. Och dagarna innan ska miljö- och samhällsnämnden ta ställning till förslagen om hur torget ska få användas.

– Torget ska vara en plats för både tillfälliga och permanenta aktiviteter. Utbudet ska vara blandat. Det ska vara lätt att boka torget och du måste veta vad som gäller och vilka förväntningar som finns på dig säger Jari Hiltula, projektledare.

Redan i dag finns ett tiotal verksamheter som har ansökt om att få öppna olika typer av permanent servering på torget.

Klart är att maten inte kommer att få tillagas på själva platåerna.

– Det blir ingen tillagning av mat där. Tanken, arkitektoniskt, är att man ska kunna se rakt igenom över hela torget, säger Jari Hiltula.

Hur blir det då med matserveringen då, utan möjlighet att laga mat?

– Du har verksamheter som finns i närheten och man ska kunna bära ut maten. Detta har vi diskuterat ganska genomgående.

Det betyder alltså att det bara finns ett par verksamheter, de runt torget, som kommer att kunna bedriva matservering med alkohol?

– Detta är inget som jag har tittat på. Men samtidigt finns det andra verksamheter än rena matrestauranger som kan finnas på platåerna. När det gäller alkohol så är det en fråga för socialtjänsten från fall till fall.

Får man bära livsmedel över öppen yta – som över torget i Östersund?

– Ja, det har vi resonerat ganska mycket om och det ska inte vara några problem.

063-15 55 31

ulrica.dahlqvist@ltz.se

Mer läsning

Annons