Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya kameror ska stoppa bensintjuvar

/
  • Martin Kluge, stationschef på Shell i Öster- sund, väljer att stå utanför det nya kamerasystemet ett tag till. ”Men eftersom det här är ett problem  i hela branschen skulle det vara bra att vara med för att hjälpa varandra”, säger han.Foto:  Lars-Eje Lyrefelt

Bensinsmitningar är ett stort problem inom branschen. Därför installeras nu ett nytt övervakningssystem på många bensinstationer i Sverige.

– Det rör sig om så mycket pengar att det helt enkelt är ett måste, säger Andreas Holmbom som är ägare till OKQ8, Rådhusgatan i Östersund.

Annons

Det nya övervakningssystemet går ut på att kamerorna läser av registreringsnumren på bilar som stannar vid pumpen. Om en bil smiter lagras informationen sedan i en databas som genom signaler till andra stationer kan kännas igen och bli registrerad som ickebetalare.

– Ju fler som är anslutna desto bättre är det, för då kan mackarna hjälpa varandra, förklarar Lennart Olsson som är vice vd på Svensk bensinhandel.

Andreas Holmbom, ägare till OKQ8 på Rådhusgatan i Östersund, har själv installerat de nya kamerorna och anser att det är ett bra sätt för att rädda pengar. Systemet är inköpt med serviceavtal enligt länsstyrelsens föreskrifter.

– Vi har cirka 50 till 60 smitningar per år och när det förekommer måste vi försöka ligga jämsides med smitarna. Det kan gå en halvtidslön per månad i förlorade pengar och de här kamerorna har hjälpt oss vid många tillfällen, säger han.

I Sverige stjäls det bensin för cirka 40 till 50 miljoner kronor per år och på grund av den utveckling som varit med de höga bensinpriserna och de låga marginalerna för stationerna, är det ett måste att ha någon form av övervakning. Martin Kluge, stationschef på Shell i Östersund, har valt att avvakta med de nya kamerorna.

– Hade vi haft en station som är hårdare trafikerad hade det varit en väldigt bra idé, men de smitningar vi har brukar vi klara upp med vanliga övervakningskameror. Oftast är det folk som bara glömt bort att betala, de kriminella smitarna kommer vi inte åt ändå för de har falskregistrerade bilar, säger Martin Kluge.

Han berättar att en smitning på 600 kronor kräver tolv tankningar för att tjäna tillbaka. Detta är för att stationernas förtjänst på bensinen bara är 15 öre per liter.

Enligt Lennart Olsson på Svensk bensinhandel ökar inte smitningarna för att bensinpriset stiger.

– Ökar kriminalitet i övrigt, då ökar det här problemet också, säger han.

Mer läsning

Annons