Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya grupper tvingas söka hjälp av socialtjänsten

Allt talar för att socialtjänsten i länet kommer at få det tufft framöver. Många nya grupper som saknar ekonomiska skyddsnät nu söker hjälp hos kommunernas socialtjänst.

Annons

– Vi har redan fått påringningar från människor som exempelvis bara väntar på en operation som blivit utförsäkrade och inte kommer att få några pengar

Det säger Stefan Konradsson, ordförande i socialnämnden i Östersunds kommun.

Det är lågkonjunkturen och strängare sjukförsäkring som tvingar människor till detta.

När försäkringskassan drar in sjuk- och aktivitetsersättningar eller när någon blir arbetslös som inte har a-kassa, söker de sig till kommunerna för att få försörjningsstöd.

Många har kanske både hus, bil, båt och skoter och då har man inte rätt till något stöd.

Länets kommuner har alltså all anledning att vara oroliga.

– De flesta kommunerna är oroliga, säger Stefan Konradsson vidare. Men det är väldigt svårt att veta vad som kommer att hända. Det mesta talar ändå för att vi kommer att få fler besök på våra kontor av människor som har det svårt med sin försörjning.

– De bor i ett hus osch har bil måste vi behandla som alla andra, har de saker som går att sälja så måste de göra det först.

Konradsson att nu börjar varslen komma och många har valt att lämna a-kassan och då blir de kommunernas ansvar.

Det kommer flera nya kategorier av människor som söker hjälp. Men unga människor som inte ens har kvalificerat sig för ett försäkringssystem och som inte har jobbat tillräckligt länge ökar också, enligt Konradsson.

– Alla har behov av mat och bostad och det ansvaret faller på kommunen.

Befarar du att det kommer att bli kö till socialtjänsten?

– Jag kan befara, men jag hoppas inte det. Försörjningsstödet har faktiskt minskat under de goda åren, men det har att göra att de stod ganska nära arbetsmarknaden faktiskt fått jobb.

– Men de som redan stod långt från arbetsmarknaden får det än svårare att komma in.

– Dessutom ställs det ställs hårdare krav på de som är arbetslösa, att de ska flytta exempelvis. Vad det kan innebära för vårt län vet vi inte, men har vi otur kan det innebära att befolkningen minskar ännu mer.

Annons