Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya djurskyddet kräver mycket mer kontorstid

Det mullrar från andra län efter första året med nya djurskyddet. Det blev inte vad många hoppats på. I Jämtland anser länsveterinär Anders Norling att kontrollresultatet är bra, men nyordningen innebär betydligt mer tid på kontoret.

Annons

– Problemet ligger inte här i länet jämfört med landet, sammanfattar han.

– Men totalt sett är resurserna otillräckliga. För vår del har det kanske märkts genom att vi fått ligga ganska lågt i en del andra kontrollansvar som hänger ihop med länsveterinärernas tidigare uppdrag, säger Anders Norling

När det gäller djurskyddet så tog länsstyrelsen över ansvaret från kommunerna för drygt ett år sedan.

– För vår del har inte resurserna ändrats från föregående år, enligt Anders Norling.

– Visserligen är det färre årsarbetskrafter än kommunerna sammantaget hade men istället koncentrerade och med samordningseffekter.

Fem handläggare på länsstyrelsen är knutna till kontroll av djurskydd, foder och livsmedel efter reformen.

Några län fick ganska mycket mer pengar, medan flertalet län fick något mindre att röra sig med. Det finns också en uppfattning att fler län borde ha fått mer än de fick, för att utföra uppdraget på ett riktigt sätt: Stärkt djurskydd uteblev.

Har ni hunnit med de nödvändiga inspektionerna i den utsträckning ni bedömer att ni ska utföra dem?

– Vi har gjort 400 kontroller på djurskyddssidan. Det är en blandning av anmälningsärenden och planerade kontroller, säger Anders Norling.

Däremot har man tvingats ligga ganska lågt i kontroll av veterinärernas verksamhet och kontroll av djurhälsosituationen. Även en del övervakningsarbete har man inte kunnat ta så mycket initiativ till.

De två länsveterinärerna har istället getts tunga roller i att samordna verksamheten och ta ledarskapsansvar i länsstyrelsens nya roll inom djurskyddet.

– I det nya kontrollmålet tycker vi själva att vi kunnat redovisa ett bra resultat. Vi kan göra ännu mer, men vi har planerat efter de resurser vi fått, säger Anders Norling.

Ser du något i reformen som borde ha gjorts på annat sätt?

– Väldigt mycket har förändrats. Allt från datorstöd, program och sättet att genomföra arbetet.

– Nya administrativa hjälpmedel som är till för att det ska bli effektivare och smidigare, och detaljerade administrativa krav, kan vara väldigt betungande, säger Anders Norling.

– För oss alla blev det mycket mer kontorstid än vi hade trott och förändringen i rapporteringsstrukturen samt hur det ska göras är väldigt krävande, konstaterar han.

Annons