Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya cylinderfabriken en av världens modernaste

/
  • ”Hade beslutet om att bygga nytt dragit ut sex månader är det inte säkert vi haft det här på plats”, säger Anders Möller, projektledare för Wipros nya cylinderfabrik i Torvalla som är inflyttningsklar  i veckan. Foto: Ulrika Andersson
  • Håkan Lysén som är lackerare får en helt ny arbetsmiljö och första testkörningen av tekniken sker i morgon.
  • Kontoren ligger i en halvcirkel i anslutning till den röda fabriksentrén.

I veckan tar cylindertillverkaren Wipro över sin nybyggda fabrik i Torvalla från Skanska. Bygget innebär en mycket stor utökning av lokalerna, från nuvarande 3 500 kvadratmeter i Odenskog till 9 000 kvadratmeter.

Annons

När första spaden sattes i jorden i mars förra året var det brinnande högkonjunktur. Nu är läget ett helt annat men från de indiska ägarnas sida har man gjort klart att det är frågan om en framtidssatsning.

– Företrädare för ägarna har sagt att det ska bli en mönsterfabrik i Torvalla som är tänkt att visas upp, säger Anders Möller som är projektledare för bygget.

Han visar var tomtgränsen går och att det är möjligt att bygga ut längden på fabriken med ytterligare 90 meter om behov uppstår.

Wipro är en av de ledande tillverkarna i världen av cylindrar avsedda för lastbilar, truckar, grävmaskiner och andra entreprenadmaskiner.

De nya lokalerna är tilltagna för 120 personer. I dag har Wipro 63 anställda i Odenskog.

Både platschefen Barry Smith och Anders Möller konstaterar att man känner av lågkonjunkturens verkningar. Det är inte lika mycket nya beställningar, jämfört med för ett år sedan.

– Men projektet har fortgått i princip enligt planen både vad gäller investeringar och tidsmässigt med några småjusteringar mot slutet, säger Barry Smith.

När konjunkturen vänder har Wipro ett starkare utgångsläge.

– Det här blir en av de modernaste fabrikerna i sitt slag i världen. Ska vi konkurera med låglöneländer måste vi ha hög produktivitet och hög teknisk nivå, säger projektledaren Anders Möller.

I första fasen drar man igång en svets- och monteringslinje där åtta personer jobbar med en ny cylindersatsning. I samband med sommarsemestern flyttas maskiner och resten av personalen över från Odenskog.

I morgon onsdag inleds testkörning av den nya lackeringsdelen.

– Det här ska bli spännande och det är roligt att allt nytänkade sker i Östersund, säger Håkan Lysén som jobbar som lackerare och har en hel del nytt att sätta sig in i för egen del.

Färgblandningen är automatiserad i likhet med mycket annat som ska göra arbetet rationellare. Miljöaspekter finns också med i bilden.

– All fabriksluft körs genom en värmeväxlare innan den körs ut. Fabriken är uppvärmd med fjärrvärme och anpassad så vi kan leva upp till miljöcertifieringen, säger Håkan Lysén.

Wipro hyr fabriksbyggnaden av ett annat företag. De indiska ägarna är förtegna om hur mycket investeringen kostar och släpper inga siffror om den biten.

Mer läsning

Annons