Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya butiker vill till Östersund – men attraktiva lägen är få

/
  • Sedan tre veckor tillbaka har klädbutiken Zizzi varit öppen sedan butiken försvann  i samband med Fannys konkurs i våras. ”Butiken gick redan bra  i Östersund och  i och med att vi förlorade den gamla lokalen väntade Zizzi på nya lokaler att öppna i”, säger Märta Hedenfalk butikschef på Zizzi i Östersund.Foto: Ulrika Andersson

Butiker väntar i flera år innan de väljer att etablera sig i Östersund då Prästgatan är den enda gatan som gäller.

– Vi har tittat på Östersund sedan ett tag tillbaka, men eftersom vi vill ha ett bra läge har vi väntat med att öppna en ny butik, säger Mikael Danielius, från Kjell & company.

Annons

Det har hänt mycket inom den centrala handeln i Östersund och mer kommer att hända – i alla fall efter Prästgatan.

I början av december öppnar klädbutiken Flash på Prästgatan 42 där J-store låg förut. På Prästgatan 41 kommer, i slutet av januari 2010, detaljhandelsbutiken Kjell & company att öppna. Och sedan tre veckor tillbaka har den nygamla klädbutiken Zizzi varit öppen på Kärnan.

Enligt Mikael Danielius, ansvarig för Kjell & companys nyetableringar, har det varit svårt att få tag på bra lokaler i Östersund. Prästgatan är, enligt honom, det bästa läget och eftersom få butiker längs gågatan flyttar eller stänger har det tagit tid.

– Vi besökte Östersund för fyra år sedan och kände direkt att här skulle vi vilja öppna en butik, men eftersom vi gärna vill ligga i flödet har vi inte hittat en bra lokal förrän nu, säger Mikael Danielius.

Även Flash väntade länge på sin tur att få komma in som butik i centrala Östersund.

– Vi har tittat på Östersund i fem år och har letat efter det optimala butiksläget som är visuellt bra, säger Fredrik Johansson, VD på Flash.

När Zizzi försvann i samband med Fannys konkurs under våren var den gamla lokalen redan uthyrd när butiken ville komma tillbaka till Östersund.

– När det blev klart med den här lokalen tog det mindre än fyra veckor innan butiken var igång, säger Märta Hedenfalk.

För Rickard Hallström, cityledare i Östersund, är problematiken något som de arbetar med att lösa.

– Det här är ingenting som har varit okänt för oss. Handlarna har ofta höga krav på läget, säger han.

Rickard Hallström tycker att varumärket Storgatan måste stärkas och att flera attraktiva lägen ska bredda handeln utanför Prästgatan.

– Framför allt längs delar av Storgatan och gränderna från Prästgatan ner mot Storgatan. Det ska även bli intressant att se hur torget och ner mot Badhusparken kommer att utvecklas, säger Rickard Hallström.

Fokuset på Prästgatan tycker Märta Hedenfalk är tråkigt.

– Det är synd att det är så inrutat, det skulle vara jättekul om det kunde hända mer på Storgatan också, säger Märta Hedenfalk

Mer läsning

Annons