Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya bluffakturor har drabbat länet

/
  • Staffan Husberg har råkat ut för falska fakturor förut och upptäckte den här gången bedrägeriet. Han varnar nu andra för fuskföretaget Emphas ekonomi AB.Foto: Lars-Eje Lyrefelt
  • Foto: Lars-Eje Lyrefelt

Bluffakturor från företaget Emphas har nu kommit till länet. De senaste dagarna så har polisen fått in ett tiotal anmälningar.

Annons
Hallings foto fick för ett par dagar sedan en räkning på 2 995 kronor från ett företag som kallar sig E-niro Emphas, mycket snarlikt och med samma logotyp som det äkta Eniro Emfas, Eniros företagskatalog. Fakturan ser äkta ut och har ett bankgironummer som påpekas att det är nytt.
- Jag frågade banken som bekräftar bankgironumret under namnet Emphas ekonomi AB, säger Staffan Husberg som drivit Hallings foto sedan 1977.
Det är inte första gången som Staffan Husberg har råkat ut för falska fakturor, så han har ögonen med sig och blev misstänksam.
- Men har man mycket att göra och bara betalar fakturorna av farten så är det stor risk att den slinker med för den ser ju riktig ut vid första anblicken, säger han.
Polisen i Östersund har fått in drygt tio anmälningar bara på de senaste dagarna om falska fakturor från samma företag, som hör hemma i Stockholm.
- Om man ringer numret på fakturan för att kolla upp det, så säger en telefonsvarare att samtalet kostar 20 kronor och att de ringer upp om man lämnar namn och nummer. Kostar gör det, men de ringer ju inte upp, säger Per-Erik Löfgren på Östersundspolisens utredningsavdelning.
Polisen rekommenderar folk att polisanmäla om de får misstänkta fakturor på produkter som de inte har beställt från företaget. Även Staffan Husberg gjorde en polisanmälan efter att han bestridit fakturan.
- Det är viktigt att man inte bara slänger fakturan för då kan man få problem hos kronofogden. Man måste faxa tillbaka fakturan till företaget och skriva att man bestrider den för att man inte beställt varan, säger han.
I dagsläget kontrollerar nämligen inte Kronofogden om inkomna fakturor är riktiga.
Staffan Husberg som sålde butiken 2000 har fortsatt att driva Hallings foto sedan dess och har därmed alltså anledning att annonsera i företagskatalogen. De senaste fem åren har han kört omkring som Jämtlands mobila fotograf med en bokbuss som han med stor kreativitet gjort om till studio och butik.
- Det var jätteroligt och blev stor succé men nu känns det som att det räcker, säger han. Nu satsar han på snowboardåkning i backarna i Åre på vintrarna och fotouppdrag på somrarna i stället.
Även i Härjedalen har har bluffakturor uppmärksammats. En kvinnlig företagare i Härjedalen har lämnat in en anmälan till polisen gällande en faktura som är förvillande lik sökföretagets Eniros logotyp. Skillnaden är et bindestreck mellan e och n.
Eniro har tidigare lämnat in en stämningsansökan till Marknadsdomstolen mot företaget som bedriver denna form av bluffverksamhet
Annons