Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya biskopen: Jag vill vara en radikal person

/

Hon är en styrketränande filmentusiast men ser sig också som en radikal inom Svenska kyrkan. Den 8 november vigs Tuulikki Koivunen Bylund till ny biskop i Härnösands stift. I går var hon på besök i Östersund.

Annons

Hon har arbetat som präst inom Svenska kyrkan i 38 år. Bland annat som invandrarpräst i Trelleborg, studentpräst i Uppsala och komminister i en Stockholmsförort. De senaste 14 åren har Tuulikki Koivunen Bylund varit domprost i Uppsala, men snart tar hon nästa steg i karriären.

– Jag tycker att det är spännande att få bli biskop eftersom man kan påverka mer i den rollen än som domprost.

Hon har redan tänkt på några områden hon skulle vilja påverka.

– Jag skulle vilja ha verkan på både människorna och kyrkan. Människorna så att den kristna tron blir en vardaglig företeelse i deras liv och som ger kraft till dem att leva. Och kyrkan så att den har ett underifrånperspektiv och inte en auktoritär roll. Att den kan bli en röst för de små och förtryckta i samhället.

Tuulikki Koivunen Bylund ser sig själv inte som en konservativ i Svenska kyrkan men hon vill heller inte kallas för liberal.

– Jag vill vara en radikal person som ändå är traditionalist. Radikal i att driva människovärdesfrågor, säger hon och fortsätter:

– På ett sätt är jag en outsider. Jag är både utlänning och kvinna vilket gör att jag har goda förutsättningar att se klart på utanförskapet. Men sedan ska jag inte slå mig för bröstet och säga att jag står så mycket utanför. Jag är också en del av etablissemanget i Svenska kyrkan.

Tuulikki Koivunen Bylund säger att hon är präst 24 timmar om dygnet men naturligtvis finns tillfällen då hon inte arbetar.

– Jag gillar att träna styrketräning. Det passar mig eftersom man inte behöver hålla några speciella tider, säger hon och berättar att det en normal vecka brukar bli några pass på gymmet.

Film är ett annat intresse.

– Jag är allätare när det gäller film. I går var jag på bio här i Östersund och såg Looking for Eric, berättar hon.

Som nyinflyttad till Härnösand och Norrland har Tuulikki Koivunen Bylund ett mål i vinter.

– Jag ska börja åka spark, säger hon.

Mer läsning

Annons