Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny Skrindanägare besökte Östersund

/
  • ”Vi ska inte ha bråttom och göra panikåtgärder för att komma till rätta med Skrindans dåliga ekonomiska läge”, säger Arne Berggren, vd för Valot invest, dotterbolag till Carnegie, som nu äger Maths O Sundqvists livsverk Skrindankoncernen. Foto: Henrik Flygare
  • Henrik Engberg, Dennis Kjellin och Per-Åke Tall, rådgivare som var med under onsdagens besök i Östersund. ”Valot invest ska rädda så mycket som möjligt av miljardskulden”, säger Henrik Engberg, till vänster i bild.

Från och med i tisdags drivs Maths O Sundqvists koncern Skrindan av Valot invest. På onsdagen var bolagets vd Arne Berggren, med följeslagare, på besök i Östersund. Bland annat besöktes Stadsdel norr.

Annons

I tisdags förmiddag skulle Maths O Sundqvist koncern Skrindan säljas på auktion. Men under natten till tisdag skrevs en överenskommelse och auktionen ställdes in. Valot invest, Carnegies dotterbolag, är ny ägare till koncernen.

– Jag är här idag (läs onsdag) för att lära om de fastigheter vi har i Östersund. Det kändes viktigt att komma hit snabbt, Fabös har ett stort fastighetsbestånd här. Men i dagsläget kan jag inte säga vad som kommer att ske den närmaste framtiden. Jag är här för att lära, säger Arne Berggren.

Anledningen att Carnegies dotterbolag Valot invest tar över Skrindan är att verksamheten ska vara skilt från Carnegies bankverksamhet.

– Problemen läggs i ett separat bolag vid sidan av banverksamheten, säger Dennis Kjellin, en av de rådgivare som följt med till Östersund.

I och med det nya ägandet löstes den miljardskuld Sundqvist hade till Carnegie.

– Det är en stor fordran, säger Henrik Engberg, rådgivare.

– Något sådan här har inte hänt i Sverige sedan Penser, säger Dennis Kjellin.

Vd Arne Berggren och hans följeslagare träffade på onsdagen kommunpolitiker, tjänstemän, personal på Fabös, och hann med en lunch på Arctura innan de träffade Daniel Kindberg, vd för Fältjägaren fastigheter på Stadsdel norr.

– Jag fick en bra överblick över Stadsdel norr från Arctura, säger Arne Berggren.

– Jag har förstått, från kommunens sida, att det är en stor efterfrågan på bostäder i Östersund. Det verkar som att det finns en framtidstro här och en positiv utveckling, säger han.

Fabös fastighetsbestånd i Östersund är dominerande, men hur ser du på koncernens ägande i Stadsdel norr där arbetet handlar om att bygga upp en helt ny stadsdel?

– Först måste vi inventera behoven, komma till konsensus och ta fram en strategi. Men jag kan inte säga något om det nu, men jag har förstått att det är en akut fråga, säger Arne Berggren.

När kommer Valot invest ägande att vara synbart på Stadsdel norr?

– Även om det nu blivit en ny ägare så finns det många i verksamheten som jobbar med stadsdelens utveckling. Vi måste ta reda på om människor vill bo här och vad de är villiga att betala för det. När jag har förutsättningarna klara för mig måste vi se närmare på efterfrågan, säger Arne Berggren.

Vilket är Valot invests nästa steg i äganden av Skrindan?

– Det handlar mycket om att gå igenom formalia nu. Konkurrensverket ska ge sitt godkännande, sedan kommer det att hållas bolagsstämma och en ny styrelse ska bildas, säger Arne Berggren.

Inledningsvis är det endast Arne Berggren som sitter i Skrindans styrelse. En styrelseledamot har dock blivit tillfrågad och tackat ja till uppdraget.

– Det är Göte Brännvall, som bland annat varit vice vd för Peab, säger Arne Berggren.

Men Berggren säger att han inte kommer att ha bråttom att bilda en ny styrelse.

– Jag vill hitta rätt folk som kan bidra med olika kompetenser, säger Arne Berggren.

Många i länet har starka känslor för koncernen som Maths O Sundqvist byggt upp och är mån om att det förvaltas bra, vad kan du säga till dem?

– Vår ambition är att få tillbaka pengarna och då handlar det om att förvalta fastighetsbeståndet på ett bra sätt, säger Arne Berggren.

Han ser Valot invests ägande av Skrindan på cirka fem års sikt.

– Skrindans ekonomiska läge är svagt. Det kommer att bli tufft. Vår ambition är att få tillbaka pengarna, säger Arne Berggren.

Maths O Sundqvist vill i nuläget inte prata om de senaste dagarnas händelser med LT eller om sina framtidsplaner.

– Nu ska vi samla oss, säger han.

Mer läsning

Annons