Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny plan ska minska skolbränderna

/

Nästa gång skorstenen ska sotas kommer sotaren också att kontrollera så att dina brandvarnare fungerar. Varje brand i bostäder och skolor ska också följas upp, i syfte att utveckla insatsen.

Annons

Det är ett led i Norra Jämtlands räddningstjänstförbunds två säkerhetsmål, att minska antalet bostadsbränder och minska antalet skolbränder i området.

– Mer än 90 procent av alla som omkommer i bränder i byggnader omkommer i sina bostäder, säger Morgan Olsson, förbundschef.

Bostadsbränder är det största brandskyddsproblemet i landet och i räddningstjänstförbundets geografiska område.

Antalet skolbränder har ökat dramatiskt de sista fem åren. Varje dag brinner en skola i Sverige och varje år brinner cirka fem skolor inom förbundets område. Antalet skadade är få men värdet av det som förstörs vid sådana bränder är stora.

– Därför ska vi arbeta fram insatsplaner för skolorna som ligger inom förbundets område. Det ska vi också göra för bostäder i Östersunds innerstad, där det finns många hus av trä, säger Morgan Olsson.

En annan nyhet inom räddningstjänstområdet är att skorstensfejarna, i samband med att de sotar och gör brandskyddskontroll, även ska kontrollera att brandvarnare i bostäderna fungerar.

– De ska också lämna skriftlig information om brandskydd och vedeldning, säger Morgan Olsson.

Inom förbundets handlingsplan finns ett antal prestationsmål, som ligger under de två säkerhetsmålen. Att sotarna ska kontrollera brandvarna är ett sådant, andra exempel är:

Deltagande i nationella projekt som syftar till brandsäkrare hem och säkrare hem- och fritidsmiljö, till exempel genom att erbjuda olika grupper utbildningar.

En mer strukturerad övningsfilosofi.

Räddningstjänstens övningsområde utrustas med en särskild byggnad med inriktning mot villabränder (Det är redan klart).

Uppföljning och utvärdering ska göras efter varje insats mot brand i bostad och skola, en sammanställning ska ske årsvis.

Räddningstjänstförbundet ska delta aktivt i samverkansprojekt i länet för att minska antalet skobränder, Samsyn Z.

Mer läsning

Annons