Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny lag sätter stopp för skattefuskarna

/

Allt fler företag manipulerar sina kassaregister för att smita undan skatten. I många fall är hälften av intäkterna inte redovisade. Nu ska en ny lag försöka stoppa skattefuskarna.

Annons

Ett pågående kontanthandelsprojekt som Skatteverket startade i juli i fjol och som håller på fram till slutet av året har visat ett omfattande skattefusk. Redan nu har staten fått in över en miljard i ökade skatteintäkter efter att fusket avslöjades.

Skatteverket har tidigare granskat restaurangbranschen och fått veta att vissa företag manipulerar sina kassaregister. Med den nya kassaregisterlagen som träder i kraft vid kommande årsskifte har Skatteverket utvidgat kontrollerna till flera andra branscher.

– Under kontanthandelsprojektet har vi även märkt av mycket skattefusk hos bland annat optiker och kaféer, säger Lars Lundh, talesperson för projektet.

Under de senaste åren har över tusen företag kontrollerats. Hälften av företagen som granskats har anmälts för bokföringsbrott och skattebrott.

– Det är utan tvekan tillräckligt omfattande för att motivera den nya kassaregisterlagen, tycker Lars Lundh.

Totalt är det runt 250 000 företag i hela landet som berörs av lagen och många av dessa tvingas införskaffa nya kassaapparater.

– Förhoppningsvis blir det svårare att undanhålla intäkter eftersom alla kassaapparater ska kopplas till en kontrollenhet som Skatteverket har tillgång till. Om kassaregistret då har blivit manipulerat kan vi läsa av det, säger Johan Hedman som är regionprojektledare på Skatteverket i Umeå

Krister Lingblom äger Svenssons Kafé på Frösön och är skeptisk till förändringen. Han tror att detta drabbar småföretagare.

– Om någon stiftar en ny lag som tvingar oss till investeringar känns det som att vi småföretagare borde få någon form av skattebidrag för att underlätta övergången. Det vore annorlunda om det rör sig om ett nystartat företag, då får man anpassa sig till de lagar som finns. Men när man tvingar på oss en sådan här förändring borde man få någon form av subventioner, säger Krister Lingblom.

Den nya lagen innebär investeringskostnader på 15 000 till 25 000 kronor för Svenssons Kafé när de tvingas byta ut kassasystemet.

– Jag har lite svårt att se hur nya kassaapparater ska minska skattefusket, säger Krister Lingblom.

Mer läsning

Annons