Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny cirkus vintertid

/
  • Markus Tjäder går vinterakrobatikprogrammet på Palmcrantzskolan i Östersund.
  • Det finns inte så många tillfällen kvar att finslipa hoppen innan det är dags att ta på sig pjäxorna och ge sig ut i snön. Många vill passa på att förbereda sig innan det blir snö.
  • Foto: Håkan Luthman

Ett trettiotal ungdomar spriddes ut i hallen när föreningen Nysnö anordnade öppen träning i vinterakrobatik på Fyrvalla i tisdags.

Annons
- Vi blandar nycirkus, vinterakrobatik och dans och sätter samman detta till något vi kallar vinternycirkus, säger Daniel Wennberg, instruktör och lärare på vinterakrobatikprogrammet på Palmcrantzskolan i Östersund.
Anna-Karin Näsman, som går vinterakrobatiklinjen på Palmcrantzskolan, har tagit med sig kompisen Ida Hedin på träningen.
- Det är första gången jag är här och testar och det är verkligen jättekul, men svårt, säger Ida Hedin.
De övar på "Stora sockerbiten" där Ida, liggande på rygg ska lyfta Anna-Karin på sträckta armar samtidigt som Anna-Karin står på Idas händer.
Det går jättebra mellan skratten.
Lisa Johansson och Carolin Happe Sollander som går vinterakrobatikprogrammet årskurs 3 tränar "Poi".
- Vi har tränat mycket tillsammans och nu håller vi på med ett nummer vi ska framföra under invigningen av världscupen i skidskytte i december, säger Lisa.
Det finns inslag av både akrobatik och dans i deras föreställning som är cirka tio minuter lång och en del i deras projektarbete på skolan.
- När vi tränar teknik inomhus använder vi tennisbollar fastsatta i snören, men de ska bytas ut mot brinnande klot på kedjor sedan, berättar Carolin.
Effektfullt lär det bli, i ett mörkt vinterlandskap.
Strax intill jongleras det med ringar och pinnar.
- Jag jonglerar mest med ringar, det är lite svårare och lite roligare än med bollar, men oftast hoppar jag studsmatta säger Markus Tjäder, som går vinterakrobatikprogrammet årskurs 1.
Och kön till studsmattorna var tidvis lång under kvällen då många ville finslipa tekniken på nya hopp innan säsongen börjar och skidorna ska på.
Annons