Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny byggplan för Bangårdsgatan snart klar

/

Visionen är 500 bostäder, hotell, kulturcentrum och bilbroar över järnvägen. Omvandlingen av Bangårdsgatan och hela området ner till Storsjöns strand är inne i en ny fas. Om en vecka klubbas översiktsplanen.

Annons

Två livsmedelsbutiker har lagts ner på kort tid längs Bangårdsgatan och nu kvarstår bara Willys. Men butiken Cool har flyttat till gamla ÖB, Sängjätten finns liksom Gärdin och Perssons och Granngården, för att nämna några handelsverksamheter.

Men framtiden för Bangårdsgatan, delar av Söder och framförallt Storsjöstrand, kommer att diskuteras redan om en vecka.

Redan 1986 fanns det visioner om att fräscha upp området med nya detaljplaner, men det är först nu det ser ut att bli verklighet. Till att börja med på papperet.

Politikerna i kommunfullmäktige kommer nästa torsdag att ta ställning till en översiktsplan över området – i synnerhet Storsjöstrand.

Planområdet omfattar hela strandområdet nedanför järnvägen mellan Hamngatan och Tjalmargatan samt delar mellan järnvägsområdet och Bangårdsgatan.

Några förslag som senare kommer att diskuteras mer i detalj under detaljplaneläggningen:

Området kring centralstationen föreslås kunna utvecklas till ett resecentrum med mer frekvent busstrafik.

Området mittemot centralstationen reserveras för hotell.

Där Beijers tidigare låg föreslås ge plats för bostäder – cirka 70 stycken lägenheter.

Bebyggelsen mellan järnvägen och Bangårdsgatan används i huvudsak för handel och kontor.

Hela området omfattar 50 000 kvadratmeter bebyggelse och den huvudsakliga användning är bostäder, enligt förslaget, men det ska ”…vara möjligt att också inrymma butiker, restauranger och annan kommersiell och allmän service, kulturverksamheter, liksom även arbetsplatser i viss omfattning”, enligt tjänstemännen.

Annons