Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu vågar Morgan laga sina tänder

/
  • Det är bland annat de här instrumenten som skrämmer patienter med tandvårdsskräck.
  • I går lagade Morgan Andersson från Östersund en tand för första gången sedan han slutade skolan. Hans tandvårdsskräck har gjort att han har avstått tandläkarbesöken. Men tandläkaren Carolina Chèmis har lyckats få Morgan Andersson avslappnad i stolen och efter två informationsbesök där han fått lära känna alla instrument går lagningen riktigt bra.

Morgan Lindqvist från Östersund har inte varit till tandläkaren, sedan han slutade högstadiet för 15–20 år sedan, eftersom han lider av extrem tandvårdsskräck. I går lagade han sin första tand, efter bara två behandlingar med kognitiv beteendeterapi, KBT.

Annons

Han sitter lugnt avslappnad i tandläkarstolen när vi kommer in. Efter år av tandvårdsskräck har nu äntligen vågat laga en tand.

– Jag kan inte förklara men jag var fruktansvärt rädd redan när jag gick i skolan, men jag ville inte visa det inför mina kompisar, säger han. Men sedan dess har jag inte varit till tandläkaren.

– Men jag tuggade sönder en visdomstand och fick sådan tandvärk att jag måste få hjälp. När jag kom till käkkirurgen sa jag att de måste söva mig annars fick det vara.

Han fick ett lugnande medel att dricka hos käkkirurgen och sedan minns han inte mycket mer förrän tanden var borta.

Käkkirurgen kallade på tandsköterskan Barbro Grip och sa att här fanns en patient som behövde KBT-teamets hjälp. Hon pratade med Morgan Lindqvist och de kom överens om att göra ett försök med just KBT för att han skulle komma över tandvårdsfobin.

– Jag borstar tänderna tre till fyra gånger per dag, säger Morgan Lindqvist, nu visade det sig att mina tänder är i överraskande bra skick. Borren är värst och bedövningssprutan, men nu får jag en bedövningssalva innan sprutan för att inte den ska kännas.

Morgan Lindqvist beskriver att allt blir så mycket lugnare när han får mer tid med tandläkaren. En hel timme varje gång handlar det om. De två första gångerna pratade de bara. Tandläkaren Carolina Chèmis och Barbro Grip informerar om vad som kommer att hända och patienten får titta på instrumenten och känna på dem.

– Jag trodde exempelvis att sprutan var så här stor, säger Morgan Lindqvist och visar med händerna som om han fått en stor fisk.

I går gick han rak i ryggen ut från behandlingsrummet, stolt över att ha klarat av att laga en tand efter tre gångers KBT-behandling. Nu har han några gånger kvar innan han ska slussas ut till ordinarie tandvården.

– Han får ett ”avgångsbetyg” med sig till tandläkaren där det står att han vill ha salva innan bedövningen och att han behöver extra tid. Vi skickar dessutom med ett informationsblad om vår verksamhet.

Och tandläkaren som tar emot honom får en halvtimme betald av landstinget eftersom de förlorar det i vanlig patienttid.

Mer läsning

Annons