Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får studenterna peppning av en studiementor

/
  • ”Pep talk kan handla om att någon har kuggat på en tenta eller på flera tentor”, berättar Daniel Hedin.Foto: Håkan Luthman
  • ”Det kan nog vara bra om du är ny student”, säger Marielle Palmqvist, till vänster i bilden. Hon och Linda Karlsson läser fristående kurser vid Miun.  Foto: Håkan Luthman

Studenter som kör fast eller behöver lite pep talk har numera en egen coach.

Annons

Daniel Hedin arbetar sedan några veckor som studentmentor på campus i Östersund.
– De som kommer förbi tycker att det är en jättebra idé, säger han.

Utanför universitetsbiblioteket i Östersund står studiementorn Daniel Hedin fyra timmar om dagen. Tanken är att studenter ska kunna vända sig till honom om det mesta.

– Vi har sett behov att fånga upp frågor som far mellan stolarna. Det som institutionssekreterarna och lärarna inte hinner med, säger han.

Daniel Hedin har funnits tillgänglig som studiementor sedan den 1 mars. Under de första veckorna har han fått hjälpa flera studenter med varierande frågor. Det har handlat om alltifrån studieteknik inför tentor, mattehjälp, dataprogramsfrågor till vad som är relevant i en uppsats.

– Det är väldigt brett. Antingen kan jag svara själv rakt upp och ner eller så hänvisar jag dem, säger han.

Konceptet med en studiementor är ganska vanligt i länder som USA och Australien. Men i Sverige är det ett ganska obeprövat arbetssätt, enligt Britt-Marie Myringer, som arbetar som koordinator för lärande- och resurscentrum vid Mittuniversitetet.

– I Borås har de en bra uppbyggnad av studieassistenter som utgår från deras bibliotek. Vi har lånat en del idéer från Borås och även tittat på ett universitet i Australien, säger hon.

Britt-Marie Myringer berättar att verksamheten egentligen inte skulle starta förrän till hösten. Men studentkåren ville gärna dra igång det så fort som möjligt. Och på campus i Sundsvall har studenter haft möjlighet att prata med en studiementor sedan i augusti.

– När det är ny termin och studenter är ovana vid studentlivet är det naturligt att fråga en annan student. De lotsas in i studentlivet, säger hon.

Annons