Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu byggs för 500 nya invånare

/
  • För att Östersunds kommun ska klara att nå målet att öka antalet kommuninvånare med cirka 5000 personer innan 2020, krävs också många nya bostäder. Här i Marielund bygger Östersundsbostäder just nu 64 hyreslägenheter.

Målet är att Östersunds kommun ska växa med 500 personer per år fram till 2020.

Annons

För att nå dit krävs bland annat många fler bostäder – ett arbete som precis har påbörjats i projektform.
– Det är viktigt att en sådan här satsning inte bara blir en hyllvärmare utan att konkreta åtgärder tas fram, säger kommunalrådet AnnSofie Andersson (S)

58 900 kommuninvånare ska bli 65 000 om tio år – det är målet som Östersundspolitikerna fastställde i somras i det så kallade tillväxtprogrammet.

Bostäder kommer att bli en av de viktigaste knäckfrågorna för kommunen och enligt kommunalrådet Jens Nilsson (S) finns det en riktlinje som går ut på att det ska byggas mellan 50 och 80 bostäder i kommunen varje år fram till 2013.

– Absolut. Bostadsfrågan är väldigt viktig. Vi har ju en del planer redan och det har ju också byggts en hel del i Östersund även om det inte är så många flerfamiljshus, säger kommunalrådet AnnSofie Andersson.

Enligt beslutet om tillväxtprogrammet i kommunfullmäktige i somras, ska flera områden utvecklas för att Östersunds kommun blir en så pass attraktiv kommun att invånarantalet kan öka med fem tusen personer fram till 2020. Bland annat detta:

Offensiv näringslivsutveckling.

Utveckling av besöksnäringen.

Utveckla förutsättningarna för ett än mer attraktivt utbildningsutbud.

Bygga fler bostäder.

Just bostadsfrågan är som sagt en av kärnpunkterna i tillväxtprogrammet: ”Detta är en förutsättning för att Östersund ska kunna växa och bli mer attraktiv för befintliga och potentiellt nya invånare”, står det i programmet.

Östersunds kommun har anställt flera projektledare på deltid – bland annat vad gäller bostadsfrågan – för att inte formuleringarna i programmet bara blir just snygga formuleringar i en programförklaring.

– Det är viktigt att en sådan här satsning inte bara blir en hyllvärmare utan att konkreta åtgärder tas fram, säger AnnSofie Andersson. Flera externa aktörer finns med i dessa grupper; Fältjägaren fastigheter och HSB är några.

Men det är inte bara centralorten Östersund som behöver nya fräscha bostäder. ”Ytterligare en uppgift blir att identifiera och skapa förutsättningar även för byggande och boende på landsbygden. Detta bör ske i nära samarbete med den sociala ekonomin, som till exempel byalag och utvecklingsgrupper”.

Mer läsning

Annons