Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu behöver barnen inte längre vara rädda för våra rovdjur ...

/
  • Björnen med sin unge tittar fram ur idet.Foto: Jan AnderssonLisa Persson förklarar för barnen vad de kommer att få se när de kommer in i tältet.
  • Full fart mot tältet, men väl där inne var barnen lite försiktigare. En del barn tyckte att det var lite skrämmande med skinn och klor från olika rovdjur.Foto: Jan Andersson
  • – Det är jättespännande att få se hur björnarna bor, tyckte Viggo, sju år, när han kröp in i björnidet.Foto: Jan AnderssonOlika kranium visas i tältet.Foto: Jan AnderssonMatilda från klass ett på Norra skolan förklarade vid besöket på Jamtli att hon sett både lo och björn när hon var i Singsjön.
  • Björnen med sin unge tittar fram ur idet.Foto: Jan AnderssonLisa Persson förklarar för barnen vad de kommer att få se när de kommer in i tältet.
  • Liv och Agnes tyckte att det var lite läskigt i tältet innan de förstod att det inte fanns något farligt där.
  • Det är länsstyrelsen i Jämtland som bekostar Lisas Perssons rovdjursprojekt.

Björnbajs, skelettdelar, tänder och diverse rovdjursskinn finns nu att beskåda i skogen på Jamtli. Det är ett projekt som bekostas av länsstyrelsen för att barn ska få lära sig ett naturligt förhållande till rovdjuren.

Annons

– Vi vill att barnen på ett pedagogiskt sätt ska få lära sig om skogens rovdjur och hur man ska förhålla sig till dem när man är ute i naturen, säger Lisa Persson som är projektledare.

Inom Jamtliområdet har hon satt upp ett stort tält där hon visar skinn från bland annat björn och varg, diverse kranier från olika rovdjur och spillning i glasburkar där barnen får gissa vilket bajs som kommer från olika djur.

Men det mest spännande har Lisa Persson nere i en skogsdunge där hon har byggt ett riktigt björnide. Barnen får krypa in och se hur björnarna bor.

– I somras höll jag på med det här projektet i Härjedalen, vid Sonfjället. Då var det både lokalbefolkning och turister som kom på besök. Bland annat hade vi 800 skolbarn som var och tittade på utställningen strax efter sommarlovet.

Lisa Persson berättar att bland Härjedalens skolelever var det många som hade sin uppfattning om rovdjuren klar.

– Det var skilda meningar om vi skulle ha rovdjur i skogarna och i fjällen eller inte. Jag fick höra många berättelser från barn som hade varit med och sett rovdjur på nära håll. Jag passade även på att göra en enkät bland barnen för att höra om de var rädda för rovdjur och jag fick in 780 svar. Nästan ingen var rädd men de flesta tyckte att man skulle ha respekt för dem. Ibland kom det någon jägare och hälsade på och då kunde debatten bli hög, skrattar Lisa.

Under gårdagen fick den första klassen från Östersund komma till Lisas rovdjursprojekt och det var ett gäng spända sjuåringar från Norra skolan som kikade in i tältet. En del vågade först inte känna på skinnen eller ta på klorna, men efter ett tag när Lisa hade förklarat att det inte var farligt så blev barnen modigare.

– I Singsjön har jag sett både björn, räv och lodjur, förklarade eleven Matilda för sina kompisar och hon var den enda bland barnen från Östersund som hade sett ett rovdjur.

Efter att barnen fått gå en naturstig med frågor om skogens djur var det dags att besöka björnidet och alla som ville fick krypa in och leka björn en stund.

– Vad stort det var här inne, tyckte Viggo när det blev hans tur och Lisa förklarade att idet skulle rymma både björnmamman och hennes ungar.

Fritidspedagogen Lotta Mol var en av fröknarna som följde med barnen till Jamtli.

– Det är jättebra att barnen får lära sig om det svenska djurlivet. Alla barn älskar djur naturligt och nu får de lära sig hur djuren beter sig och hur de själva ska uppföra sig i naturen.

Mer läsning

Annons