Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det klart för skidåkning

/
 • Den enorma snöhögen i Östersund sprutas upp med snökanoner under januari och februari. Det krävs att temperaturen är låg under en längre period.       Snömaskinen som står i Österrike är för stor för skidstadion, den är stationär i en separat byggnad. Men enmindre, portabel av samma typ skulle kunna vara ett alternativ för Östersund. Det finns ännu inga kalkyler över vad en sådan investering skulle kosta.
 • Snön som produceras i maskinen är av typen vårsnö, det vill säga ganska grovkornig och blöt. Foto: IDE
 • Skidorten Pitztal har haft problem att samman-binda de två glaciärer som utgör sommar-skidområdet. Transportrännan längst till höger i bild är där snön från maskinen hamnar. Foto: IDE
 • Vakuumtanken i Pitztal är stor och har en kapacitet att göra tusentals kubikmeter snö per dygn. Foto: IDE
 • Många alpina landslag tränar i Pitztal under försäsongen och gillar det hårda underlag som bildas när snön fryser. Foto: IDE
 • Många hundra lastbilsflak med lagrad snö krävs för att täcka det 2,6 kilometer långa spåret. Foto: Henrik Flygare
 • Det krävs en del logistik för att få spårsystemet att fungera. En pistmaskin har hämtats från Gustavsbergsbacken för att bearbeta snön på skidstadion. Foto: Henrik Flygare
 • Den enorma snöhögen sprutas upp med snökanoner under januari och februari. Det krävs att temperaturen är låg under en längre period. Foto: Henrik Flygare

Snögarantin gäller. Första november är det klart för skidåkning. Det ser maskinförarna till som arbetat hårt under veckan för att transportera ut snön på skidstadion. Smygpremiären kan göras på lördag.

Annons

Om du inte plockat fram skidutrustningen redan är det hög tid nu. Redan i helgen är det åkbart på stadion efter att den nya snögarantin börjat tillämpas. Första november var det sagt men spåren blir klara att åka i under redan på lördag lovar Joakim Halvarsson som är fritidschef i Östersunds kommun.

– Det här varma vädret är bra för själva utläggningen, säger Joakim Halvarsson. Men vi skulle behöva kallgrader på nätterna för att kunna bearbeta snön och göra spår.

2,6 kilometer spår ner på stadion och upp på Björnberget är det som erbjuds. Konstsnöspåret är i år avgiftsbelagt från 1 november till 15 december. 40 kronor per dag eller 400 kronor för hela perioden. Efter 15 december är det gratis åkning för alla.

Andra nyheter för året är en skidlek och skidteknikbana samt att det kommer finnas bättre information om spårstatus och väder på kommunens hemsida.

Mer läsning

Annons