Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Novembersolen lyste med sin frånvaro

November månad blev rekordmörk i Östersund. Solen lyste mestadels med sin frånvaro och kikade bara fram 12,3 timmar under hela månaden.

Annons

En genomsnittlig novembermånad lyser solen i Östersund 38 timmar. Men 2009 års näst sista kalendermånad blev den dunklaste på länge. Enligt SMHI:s statistik så låg Östersund i bottenskiktet av solligan för november månad. Bara ett fåtal städer hade färre soltimmar än länets största stad.

Inte helt oväntat var det några av landets nordligaste platser som hade det allra mörkast den gångna månaden. Tarfaladalen i Lappland till exempel, där lyste solen bara 8,1 timme i november vilket var mörkast i hela landet. Men även Umeå och Kiruna fick uppleva ett relativt mörker under november med 9,6 och 10,8 timmar.

Solen har ju en kortare bana över horisonten i norr men det fanns även några sydligare orter i Sverige som hade mindre soltid än Östersund. Borlänge fick bara 8,9 timmar under november och Göteborg bara 11,9 timmar.

Visby däremot, hade mest sol under den föregående månaden, där lyste solen 36,7 timmar under november månads 30 dagar.

Antalet soltimmar registreras inte på lika många orter som exempelvis temperatur och i Jämtlands län är det bara Östersund vars soltimmar registreras av SMHI.

Annons