Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norska konsulatet slutar utfärda pass i Östersund

/
  • Madelaine Hagen Ekström är  i grunden advokat men har arbetat vid Kungliga norska konsulatet sedan slutet av 90-talet.Foto: Mattias Moberg

Den 1 december trädde en ny bestämmelse gällande norska pass i kraft. Detta innebär att det Kungliga norska konsulatet i Östersund förlorar en betydelsefull arbetsuppgift.

Annons

– Självklart är det jätte- tråkigt att den här servicen försvinner, säger Madelaine Hagen Ekström.

Konsulatet i Östersund öppnade i slutet av maj 1947 på uppdrag av Norska Utrikesdepartementet. Sedan dess har det arbetats för fullt med att finnas till hands för de norska medborgarna i östersundsområdet samt att marknadsföra Norge i regionen.

– Vi gör en hel del på dagarna faktiskt. Hit söker sig människor med olika ärenden. Det kan vara allt från de som har frågor om mönstring och studier till människor som söker asyl. Vi har även många samarbeten med föreningar i området.

– Nyligen hade vi ett om norska författare tillsammans med Länsbiblioteket här i Östersund, säger Madelaine Hagen Ekström.

En av de största och mest betydelsefulla uppgifterna genom åren har varit att utfärda pass till de norska medborgarna som finns bosatta runt om i regionen. I och med månadsskiftet tas denna service bort på beslut av den norska staten.

De traditionella passen kommer att bytas ut till fördel för biometriska pass. Detta eftersom försvinnanden av pass har ökat avsevärt de senaste åren. Man antar att de försvunna passen använda flitigt i kriminella sammanhang. Bara de tre senaste åren har över 66000 norska pass oförklarligt försvunnit.

Men trots de goda avsikterna från den norska staten innebär detta konsekvenser för de ca 850 norska medborgarna som i dagsläget är bosatta i regionen.

– Utrustningen som behövs vid tillverkningen av de nya passen är väldigt dyr. Det finns inte nog med resurser för att ha en sådan på varje konsulat, tillägger hon.

Fram till den sista november kan de norska medborgarna som vanligt ansöka om nytt pass vid konsulaten i Sverige och däribland Östersund. Men efter det sker detta vid ett av de 27 politiska distrikten i Norge eller vid en norsk ambassad.

I fortsättningen kommer det norska konsulatet i Östersund att fokusera på familjerelaterade ärenden och personliga angelägenheter. Men trots att uppdraget med att utfärda pass försvinner är inte konsulatets framtid hotad.

– Det finns inga planer på någon nedläggning, konstaterar Madelaine Hagen Ekström.

Annons