Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrländska politiker rasar över SJ:s flytt av X2000-tåg från länet

SJ:s beslut att flytta X 2000-tåg från Norra stambanan till södra Sverige har fått lokala politiker att ryta till.

Annons

Under första halvåret 2009 har SJ valt att flytt X 2000-tåg från norra Sverige till landets södra delar. Orsaken är att ett antal X 2000-tåg varit tvungna att tas ur trafik på grund av reparationer. Istället är det Reginatåg som trafikerar Norrlandssträckan.

Men SJ:s beslut har lett till reaktioner hos politiker i området. Harriet Jorderud, landstingsråd i Jämtland och Per-Olof Svensson ordförande i regionstyrelsen Gävleborg har vänt sig till riksdagens trafikutskott.

I sin skrivelse kräver politikerna att SJ omdisponerar sitt fordonsutnyttjande så att ett X 40-tåg ersätter det X 2000 som tagits ur drift på sträckan Stockholm-Östersund.

Det skulle enligt politikerna vara en rimlig tillfällig lösning, Reginatåget anser de ska användas i Mälardalen då det är lämpligt för regiontrafik.

Politikerna menar att det är motsägelsefullt att samtidigt som kommunerna i södra Norrland storsatsar på en marknadsföringskampanj har SJ fattat beslut om att omdisponera tågen.

Det gör enligt politikerna reklamsatsningen helt verkningslös. Reginatågen har enligt politikerna en avsevärt lägre standard än X 2000 och är inte rimliga att använda på så långa sträckor som Östersund-Stockholm.

Mer läsning

Annons