Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrlands skogar fortsätter locka thailändare

/
  • Tongmai Haupanmong är här för åttonde året på rad för att plocka bär.
  • I Mons skola bor flera av de thailändarna som är i Hammerdalstrakten för att plocka bär. En bovärd finns på plats och sköter servicen för dem.Foto: Holger Persson

Bärsäsongen i de norrländska skogarna fortsätter att locka thailändska bärplockare.

Annons

De thailändska bärplockarna håller nu på att inkvartera sig inför årets bärsäsong. Under en tvåveckorsperiod kommer 5 400 thailändare som fått arbetstillstånd att anlända. De kommer att vistas i området från Värmland och uppöver. De flesta finns i norra Västerbotten.

Det är SBIF, Skogsbärbranschens intresseförening, där 100 medlemsföretag som gått samman och hyr in bärplockare från bemanningsföretag i Thailand. Ordförande Ivan Harnesk, Norsjö, berättar att företagare i föreningen ordnar boende och servar bärplockare som kommer hit. En maxtaxa är satt till 150 kronor dygnet och i det beloppet ingår mat, boende och bensin.

Ulf Eliasson, Nagasjökälen, är en av företagarna i SBIF. Han har köpt två nedlagda skolor, en i Vilhelmina kommun där han inkvarterat 80 thailändare som han hyrt från bemanningsföretag i Thailand. Förra året köpte han Mo skola utanför Hammerdal och i veckan kom 75 thailändare som Ulf hyrt för bärplockning i år.

– Vi för statistik och senaste fyra åren så har i snitt varje thailändare plockat 2500 kilo var under de 75 dagar de varit här. Förra året köpte jag väl in cirka 800 ton bär, säger Ulf Eliasson.

Thailändarna som är inhyrda har skrivit på kontrakt och är bundna att sälja bären till Ulf Eliasson.

I Mons skola finns en bovärd som tar hand om bärplockarna och hjälper dem till rätta. Det finns även kökspersonal som lagar mat under dagen.

En arbetsdag börjar oftast vid 04-tiden då bärplockarna kliver upp och ger sig i väg till bärskogen. Tre mål mat får de med sig. Ulf Eliasson har köpt in tolv bilar som används för transport till och från skogen. Sedan är det vädret och bärtillgången som styr när dagen är slut. En del dagar kan klockan bli 21 innan dagen är slut.

Tongmai Haupanmong är en av de 75 thailändare som är på plats i Hammerdal i veckan. Han är här i Sverige för åttonde året men för första gången i Jämtland. Han är en genomsnittsplockare och berättar, med bovärden som tolk:

– Det finns år som går bra, andra sämre, förra året var ett bra år.

Tongmai Haupanmong tycker att det är bra och att han tjänar mycket mer pengar på kort tid här än hemma i Thailand.  Förra året plockade han ihop 50 000 kronor. Efter utgifterna i Sverige hade han kvar 38 000 kronor. Vad han fått betala bemanningsföretaget i Thailand och resan ville han inte tala om. Hemma i Thailand har han ett litet jordbruk som han får in 5 000 kronor om året på, därför jobbar han även som lastbilschaufför ibland, då har han en månadslön på 2 000 kronor.

Annons