Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Niorna utforskar gymasielinjerna inför valet

/
  • Flera av programmen som visade upp sig under mässan har tävlingar knutna till programmets innehåll. Den som får snabbast tid på att skruva i säkringar med boxhandskar, i Elprogrammets monter, får ett fint pris.Foto: Jan Andersson
  • ”Just nu är alla ganska stressade över vad de ska välja”, säger Cornelia Hallman, till höger, en av niorna som utforskar möjligheterna inför gymnasiet. Hon får information av Madeleine West som går tredje året på Handels- och administrationsprogrammet. Cornelias förstahandsval blir med stor säkerhet det programmet, i andra hand, Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning media/text.
  • Björn Hagström, i mitten till vänster, försöker övertala sin bror Anders Hagström, i vit mössa, att välja teknikpro   grammet, och det verkar gå bra. ”Jo, det blir nog det för mig”, säger Anders Hagström.För Andreas Karlstrand, till höger, står gymnasievalet mellan teknik och vintersport. Foto: Jan Andersson

I februari är det dags för niondeklassarna att välja till gymnasiet. Cornelia Hallman från Ås vet vad hon vill. Niklas Rhodin från Lit har tre program som han funderar på.

I går bjöd Jämtlands gymnasium in till öppet hus och utbildningsmässa.

Annons

1 200 niondeklassare från länet har anmält sig till dagen. De har möjlighet att besöka mässan, skolorna och undervisningen samt ta del av föreställningar som elever som redan går gymnasiet visar.

– Jag vill jobba inom turism. Min syo berättade om Handels- och administrationsprogrammet på Wargentin som har inriktning mot turism. Jag tycker det verkar bra, säger Cornelia Hallman.

Saga Netzler har erfarenhet från programmet, hon går sista årskursen.

– Det är otroligt roligt att vi i trean får starta ett eget företag. Det är också bra att vi har två dagar arbetsplatsförlagd praktik i veckan. Många som går handel får jobb när de gått ut, säger Saga Netzler.

Vid ett annat bord där Elprogrammet visar upp sig står Niklas Rhodin.

– Jag tror nog det blir fordon, men jag tycker också att handel, el och samhälle verkar bra, säger han.

Elprogrammet har en tävling under mässan som går ut på att på tid skruva i ett antal proppar så att en rad lampor börjar lysa. För att krångla till det lite ytterligare ska de ha boxhandskar på sig. Jonas Landgren gör ett försök. Det går bra. Men Elprogrammet är inget för honom.

– Jag är rädd för ström. Jag är ganska säker på att jag ska gå teknisk, jag gillar datorer och teknik, säger han.

Marita Gustafsson är yrkes- och studievägledare.

– Mitt råd till eleverna som ska söka till gymnasiet är att de ska ta reda på så mycket som möjligt hur man jobbar i de olika programmen. Det är också bra att fundera över om de vill läsa vidare efter gymnasiet eller inte. Valet ska de göra utifrån sig själva och inte bara för att någon annan säger att den och den utbildningen är bra. De är viktig att de känner sig trygga i sitt val, säger Marita Gustafsson.

Mer läsning

Annons