Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nio jämtar testade för svininfluensan

Nio jämtar har hittills testats för svininfluensan. Sex av dem har snabbtestats i ett första skede, men ingen uppges ha fått den fruktade sjukdomen.
– Alla nio har rest i områden där influensan har påvisats, säger Maria Omberg, smittskyddssjuksköterska på Östersunds sjukhus.

Annons

På onsdagen bekräftades det första svenska fallet av den nya influensan – A(H1N1) – eller svininfluensan som den kallas i dagligt tal.

Det var en kvinna i femtioårsåldern i Stockholmsområdet som efter en USA-resa förra veckan insjuknade. Hon är dock frisk i dag och ingen i hennes närhet uppges ha smittats.

Smittskyddsenheten vid Östersunds sjukhus har knappast haft någon rusch av oroliga länsbor som tros ha smittats. Nio misstänkta fall av den fruktade sjukdomen har testats. Ingen har emellertid påvisats ha smittats.

– Alla snabbtester som gjorts hittills har varit negativa, säger Maria Omberg, smittskyddssjuksköterska.

Och någon större oro bland länets invånare kan Maria Omberg inte se.

– Nej, det tycker jag inte. Vi informerar det som händer utifrån de rekommendationer som kommer.

Smittskyddsinstitutet utfärdade den 28 april resevarning för de svenskar som planerade att åka till Mexico.

– Rekommendationen att undvika Mexiko kvarstår.

– Ska man ut och resa överhuvudtaget ska man vara noga med handhygienen. Det ska man ju alltid vara. Man ska undvika folksamlingar där folk hostar och nyser. Hostar och nyser man själv så ska man helst göra det i armvecket, säger Maria Omberg.

Annons