Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till nya friskolor

Vid Jämtlands gymnasieförbunds sammanträde på fredagen sa ledamöterna enigt nej till tre fristående gymnasieskolor som ansöker om att få starta verksamhet.

Annons

Det minskande antalet gymnasieelever är den främsta anledningen till att förbundet inte vill att det ska starta fler gymnasieskolor. Det är tillräckligt hård konkurens om eleverna som det är anser ledamöterna.

– I Östersunds kommun går drygt 1 000 gymnasieelever i friskola, cirka 3 300 går inom gymnasieförbundet. Så det saknas inte andra alternativ till den kommunala gymnasieskolan, säger Mona Modin Tjulin (S) ordförande i förbundet.

Hermods utbildning vill starta Construction college i Östersund. De vill erbjuda bland annat ett teknikprogram med inriktning arkitektur/design, ett estetiskt program med designinriktning samt ett byggprogram.

Pluskompetens utbildning ansöker om att få starta en skola som erbjuder till exempel stylist- och byggutbildning, samhällsprogrammet samt en utbildning i musik och musikproduktion.

Det tredje företaget som ansökt att få starta en fristående gymnasiekola är Baggium utbildning, tanken är att skolan ska starta i Sollefteå. (Jämtland och Västernorrland har sedan tidigare ett samverkansavtal, det är därför förbundet yttrar sig om ansökan som gäller Sollefteå).

– Vi ser att friskolor runt om i Sverige läggs ned. Vi vill att de elever som går i de friskolor som redan finns här ska kunna gå kvar tills de slutar.

– Men startas ännu fler skolor kanske någon går i konkurs, och då kan det bli problem för eleverna mitt i utbildningen. De kanske måste söka en ny utbildning eller gå om ett helt år i en annan skola, säger Mona Modin Tjulin.

Det är Skolinspektionen som fattar beslut om friskolorna ska få starta eller inte.

Annons