Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedlagt parti krävs på över 400 000

Sjukvårdspartiet är fortfarande skyldigt landstinget 439 000 kronor i felaktigt utbetalt partistöd. Ärendet ligger hos kronofogden sedan ett år tillbaka.

Annons

Det började så bra inför landstingsvalet 2002. Jämtarna visade att de ville se kursändring i landstingspolitiken och 3400 länsinvånare röstade in Sjukvårdspartiet i Jämtland.

Åke Westerlind fick ordförandeklubban men halvvägs in i mandatperioden började det knaka i fogarna. Två falanger bildades där Westerlind styrde den ena och Åke Karlsson den andra.

Partiet upplöstes i början av mars 2004 i samband med en kaosartad partistämma i Duved där ett fyrtiotal partimedlemmar hindrades att delta i sammanträdet och höll istället ett eget möte i en buss på baksidan av hotell Renen.

Men trots att partiet formellt lades ner vid detta möte fick de 439000 kronor i partistöd – ett stöd som landstinget sedan dess, utan framgång, har krävt tillbaka.

Det var hösten 2005 som landstingsstyrelsen beslutade att kräva de felaktigt utbetalade pengarna tillbaka, men Åke Westerlind överklagade beslutet. Beslutet kunde inte vara laglig enligt kommunallagen eftersom han själv satt med på det sammanträdet, hette det.

Ärendet gick genom såväl länsrätten som kammarrätten och båda avslog överklagandena.

Sista chansen var regeringsrätten som inte ens prövade fallet.

Kronofogden har sedan februari förra året haft återkravet av partistödet på sitt bord men än så länge har inte några pengar kommit in.

Enligt ekonomichef Karin Jonsson på landstinget ligger skulden fortfarande fast.

– Vi har pratat om det i närtid och börjat fundera på vad vi ska göra med skulden. Hittills har inget hänt men skulden ligger fast, säger hon.

Mer läsning

Annons