Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nattvandrare ska stoppa stöket i Brunflo centrum

/
  • Efter ett stökigt år i Brunflo försöker Lena Glingborg nu få föräldrar och andra vuxna att engagera sig som nattvandrare. ”Vi behöver bli fler. Tanken är att vi ska bli en så stor grupp att vi kan vandra tio personer per kväll”, säger hon. Foto: Ulrika Andersson
  • De senaste månaderna har Lena Glingborg och Göran Festin nattvandrat varje helg. ”Det gäller för oss att knyta kontakter med ungdomarna. Vi ska inte föreställa några poliser”, säger Göran Festin.

Efter ett stökigt år i Brunflo försöker Lena Glingborg nu få föräldrar och andra vuxna att engagera sig som nattvandrare. Från och med november har hon och Göran Festin nattvandrat varje helg.
– Vi behöver bli fler. Tanken är att vi ska bli en så stor grupp att vi kan vandra tio personer per kväll, säger Lena Glingborg.

Annons

Som LT tidigare har berättat har det varit en stökig höst i Brunflo. Ungdomar har till exempel stått utanför butikerna och tiggt om cigaretter.

Det har också förekommit utpressning mellan ungdomar, då till exempel äldre har sagt till yngre att de måste ta med cigaretter annars blir de slagna. Många ungdomar befinner sig ofta ute på byn på kvällarna och nätterna. Förhoppningen är att nattvandrarna ska kunna förebygga buset.

– Det gäller för oss att knyta kontakter med ungdomarna. Vi ska inte föreställa några poliser, säger Göran Festin.

Lena Glingborg har haft informationsmöten med alla föräldrar på Kastalskolan för att berätta om nattvandringen men hon tycker att hon har fått dålig respons.

– Det är bara några som har hört av sig, säger hon.

I början av november nattvandrade Lena Glingborg och Göran Festin första gången. Därefter har de vandrat varje helg.

Några helger har också andra förälder varit med och vandrat. I dagsläget är de sex vuxna som har fått utbildning från nätverket nattvandring.nu.

Lena Glingborg hoppas att fler kommer att engagera sig under våren.

– Om vi är många behöver vi inte vandra så ofta, säger hon.

Lena Glingborg och Göran Festin ska ha ytterligare ett möte med Kastalelevernas föräldrar under våren.

– Vi tänker då fråga varför de inte nattvandrar och om de inte bryr sig om ungdomarna, säger Göran Festin.

Han tror att många föräldrar avstår från att nattvandra för att de tror att deras unga är lugna.

– Men det handlar egentligen inte om att nattvandra för sina egna barn, utan om att ta ansvar för andra och bry sig, säger Göran Festin.

Nattvandrarna har fått enhetliga röda jackor för att de ska synas när de är ute på byn och även för att ungdomarna ska känna igen dem.

Nattvandrarna i Brunflo ska även samarbeta med Östersundpolisens ungdomsgrupp och fältarbetsgruppen. Förhoppningsvis kan de även samarbeta med nattvandrare i Torvalla och Östersund.

– Våra ungdomar åker in till Torvalla och Östersund medan deras ungdomar kommer hit. Därför vore ett samarbete bra, säger Lena Glingborg.

Mer läsning

Annons