Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Narkotikaforskare: Bra att länet satsar på metadonbehandling

/

– Det är fantastiskt bra att Östersund äntligen har kommit till skott med metadonbehandling. Jämtland var ett av få landsting i landet som inte kunnat erbjuda läkemedelsvård åt opiatmissbrukare på hemmaplan.

Annons

Det säger narkotikaforskaren Björn Johnson vid Malmö högskola som har forskat om narkotikapolitik, narkomanvård och dessutom gjort en del tillgänglighetsstudier i landet.

– Det är sedan länge fastslaget att den här vården är mest effektiv för personer som är opiatberoende, säger han. Men kan man bryta ett beroende utan läkemedel är det förstås att föredra.

Han pekar på att vård med läkemedel oftast blir väldigt långvarig, ibland livslång, där man ständigt blir kontrollerad av sjukvården och väldigt uppbunden.

– Men det är få opiatberoende som klarar av att bryta sitt missbruk utan hjälp av läkemedel. Det är fastslaget i mängder av vetenskapliga studier. Tittar man på vad som rekommenderas internationellt är det läkemedel som ger resultat.

Därför reagerade han när addiktolog Christer Nordin i fredagens LT säger att missbrukarna bara byter drog.

– Artikel var helt full av dumheter, det kändes som vi förflyttades till mitten av 1970-talet då debatten rasade som svårast kring metadonbehandling.

– Jag skrev min avhandling 2003 om den debatten. Vissa personer har tyvärr blivit kvar i den diskussionen som fanns då.

Björn Johnson har tillsammans med en kollega gjort en tillgänglighetsstudie kring hur det såg ut med metadon/subutexbehandling i landet.

På vissa håll exempelvis i Stockholm fanns det bra tillgänglighet, i Malmö var det väldigt långa köer.

Tre landsting hade ingen behandling överhuvud taget, det var Kronoberg, Blekinge och Jämtland.

– Efter studien har de startat ett vårdprogram i Kronoberg. Nu startar de i Östersund eftersom det uppenbarligen finns patienter som behöver den.

Han slår fast att Christer Nordin kommer från 12-stegskulturen, att utbildad addiktolog är en ”hittepåtitel” kopplad till Fria universitetet Norden som också är en ”hittepåverksamhet” som drivs av Korpbergets behandlingshem.

– För att bli addiktolog måste man genomgå deras utbildning som är 15 dagar lång. Det kan jämföras med en socionomutbildning som är tre år.

BUD, nordiska förbundet för kemisk drogfri behandling är också en ”hittepågrej” slår Björn Johnson fast och ”de framgångsrika resultaten” finns inte dokumenterade.

– Korpberget har jättedåliga resultat med den här målgruppen. Jag vet inte var de har för resultat när det gäller alkoholister, men jag vet att de inte uppnår resultat med missbrukare av opiater.

– Att man ”byter en drog mot en annan och gör drogen legal” har vi fått höra sedan 1970-talet. Metadon/subutex har andra effekter på hjärnan än vad heroin har.

Han beskriver heroinet som en korttidsverkande opiat som måste tillföras flera gånger per dag för att inte få abstinens.

När de får metadon eller subutex verkar det under hela dygnet.

– Är patienterna inställda på en lagom dos fungerar de som vilken människa som helst, de kan till och med ha körkort.

Annons