Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näringsministern gav inget stöd till fängelse

/

Alla tecken tyder på att det inte blir något fängelse i Östersund. Det framkom under interpellationsdebatten, eller snarare svek-debatten, mellan riksdagsledamoten Berit Andnor (S) och näringsminister Maud Olofsson (C) i riksdagen i går.

Annons

– Jag vet att Socialdemokraterna har lovat ett fängelse i Jämtland, men ni lovade inga pengar det är problemet, säger Maud Olofsson.

– Samma var det med infrastrukturen där ni åkte runt och visade spadtag runt om i landet utan pengar. Det är detta vi måste städa upp efter nu, för att få någon ordning i svensk ekonomi.

– Det finns ett stort behov av anstalter inom kriminalvården, ett beslut för att kompensera bortfallet av statliga jobb var att bygga ett fängelse i Östersund, säger Berit Andnor. Det har regeringen avstått från att göra, om jag fattat det hela rätt. Regeringen fattar inga beslut. Här kommer ytterligare ett svek från den borgerliga regeringen.

Berit Andnor ville veta vilka konkreta åtgärder som näringsminister Maud Olofsson tänker vidta för att utvecklingen i Jämtlands län ska vända i positiv riktning.

Maud Olofsson menar att regeringen för en aktiv företags- och regionalpolitik som ger alla delar av landet förutsättningar att utvecklas av egen kraft. Hon menar att regeringen har ett stort förtroende för dem som arbetar på regional och lokal nivå och tror att de har möjlighet att växa utifrån sina egna förutsättningar.

Tidigare socialdemokratiska regeringars stödpaket ger hon inte mycket för när det gäller att hitta långsiktiga, hållbara lösningar. Hon menar att kompetensen för att utveckla Jämtlands län finns i länet.

Berit Andnor pekar på att den Socialdemokratiska regeringen i samband vid försvarsnedläggningen i Östersund genomförde lokaliseringar av statlig verksamhet. Allt gjordes för att kompensera bortfallet av statliga arbetstillfällen.

– Den befarade arbetslösheten kunde motas bort. Men det som hänt under den borgerliga regeringen är att ni har aktivt fattat beslut om att flytta verksamheter till Stockholm eller helt lägga ner dem, säger hon.

Hon räknar upp nedläggningen av Arbetslivsinstitutet och förändringen av Glesbygdsverket, delar av Nutek och ITPS vilket innebar förlorade arbetstillfällen.

– Till detta kommer flytten av länsrätten och länsstyrelsens sociala tillsyn samt senast i raden nedläggning av Statens institut för kommunikation.

– Även Statens institutionsstyrelses beslut att lägga ner Frösö behandlingshem innebar runt 50 förlorade statliga arbetstillfällen.

Samtidigt ökar arbetslösheten och befolkningen minskar. Situationen i Jämtlands län är med andra ord allvarlig. Berit Andnor pekar på att arbetslösheten för män med 83 procent och för kvinnor med 67 procent på ett år.

– Jag undrar om Berit Andnor har hört talas om något som heter finanskris, det har faktiskt varit ett år som får effekter också för Östersunds kommun. Det får effekter för alla kommuner, säger Maud Olofsson.

– Förändringar inom statlig verksamhet har skett tidigare också, det finns verksamhet som flyttades också under Socialdemokraternas tid, myndigheterna själva måste få bestämma. Ett sådant exempel är kriminalvården.

– Medan jämtarna funderar på varför regeringen aktivt flyttar jobb till Stockholm eller lägger ner dem och inte uppfyller tidigare givna löften, sitter Maud Olofsson i Rosenbad och funderar på hur hon ska kunna sänka skatterna för dem som redan har gott om pengar, konstaterar Berit Andnor.

Mer läsning

Annons